Moskva ne zna za zahteve Britanije da pomogne u istrazi u Ejmsberiju

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaPogled na Kremlj i Ministarstvo spoljnih poslova Rusije
Pogled na Kremlj i Ministarstvo spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kremlj nije upoznat sa zahtevom britanskih vlasti za pomoć u istrazi trovanja u Ejmsberiju, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.
Policajci ispred kuće u kojima su pronađene otrovane osobe u Ejmsberiju - Sputnik Srbija
Ruska misija: Suludo pomisliti da je Rusija kriva za trovanje

„Ne znam da je bilo ikakvih zahteva, ali što se tiče situacije u Solsberiju, Rusija je predlagala zajedničku istragu, predlagala zajedničke akcije kako bi se incident rasvetlio, kako bi se doprinelo jačanju bezbednosti u ovoj oblasti, ali nažalost, ovi predlozi nisu imali odjeka“, rekao je Peskov

Prema njegovim rečima, Kremlj žali što su dva građanina, sudeći po izveštajima medija, u ozbiljnom stanju. „Želimo im da ozdrave“, dodao je on.

„Trenutno smo, naravno, zabrinuti. U Evropi se već ponavlja upotreba takvih supstanci. Iako, s druge strane, mi nemamo informacije koje supstance su zapravo korišćene i kako su korišćene. Zato što je vrlo teško oslanjati se na neke izveštaje medija“, naglasio je on.

Peskov je naveo da je ranija „Rusija kategorično poricala i nastavlja da kategorički negira mogućnost bilo kakvog učešća u onome što se tamo dešavalo“.

Pripadnik policije stoji ispred crkve u Ejmsberiju koji je okružila policija nakon što su dve osobe hospitalizovane posle trovanja supstancom A234 („novičok“) - Sputnik Srbija
Britanija: Incident u Ejmsberiju nije napad Rusije

„Britanska strana nije dala nikakve dokaze za neosnovane optužbe o umešanosti Rusije u to. Vi znate da je ruska strana od samog početka nudila zajedničku istragu britanskim kolegama i da je ovaj predlog ostao bez odgovora“, rekao je on.

Peskov je dodao da predlog Rusije za zajedničku istragu o „slučaju Skripalj“ ostaje na dnevnom redu, ali da Velika Britanija ne pokazuje interesovanje i ne postavlja konkretna pitanja.

Britanska policija je u jutro 4. jula saopštila o „ozbiljnom incidentu“ u Ejmsberiju, u blizini Solsberija, gde su dve osobe „izložene nepoznatoj supstanci“ i hospitalizovan u kritičnom stanju. Načelnik protivterorističke jedinice Skotland jarda, Nil Basu, ranije je izjavio da su muškarac i žena u Ejmsberiju otrovani istom supstancom kao i bivši pukovnik GRU Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija u Solsberiju. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala