Rusija traži od Ukrajine da hitno oslobodi Višinskog

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaKiril Višinski u sudu
Kiril Višinski u sudu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija traži od Ukrajine hitno oslobađanje šefa portala RIA Novosti Ukrajina Kirila Višinskog, koji se 50 dana nalazi u pritvoru, izjavila je zvanična predstavnica MIP-a Rusije Marija Zaharova.
Sputnjik - Sputnik Srbija
Međunarodna federacija novinara kritikovala hapšenje urednika Sputnjika

„Danas se navršava 50 dana od kada je uhapšen Kiril Višinski, glavni urednik kompanije koja je partner MIA ’Rusija sevodnja‘ — Ria Novosti Ukrajina. Smatram da je on uhapšen na osnovu apsolutno izmišljenih optužbi o izdaji države…. Od Kijeva zahtevamo hitno oslobađanje Višinskog i povlačenje svih lažnih optužbi“, rekla je Zaharova.

Što se tiče incidenta sa hapšenjem glavnog urednika Sputnjika Letonije, ona je obećala da će pratiti situaciju i pritiske koji se vrše na uređivačku politiku tog medija.

Ranije je Nacionalni savet za elektronske medije Letonije preporučio da se ne upotrebljava Sputnjikov materijal u državnim medijima, naglašavajući da „trošenje novca letonskih poreskih obveznika na jačanje Sputnjika i popularizaciju njegovog brenda nije u interesu letonskog društva“. 

Podsetimo, saradnici Službe bezbednosti Ukrajine su 15. maja upali u kancelariju u kojoj rade dopisnici RIA Novosti u Kijevu i izvršili pretres. Istog dana u Kijevu je uhapšen Kiril Višinski, koji je osumnjičen za podršku samoproglašenim republikama Donbasa i za veleizdaju. Sud u Hersonu odredio je novinaru pritvor od 60 dana, bez mogućnosti puštanja uz kauciju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala