Policija pokušava da nađe vezu između Solsberija i Ejmsberija

© AFP 2023 / Daniel LEAL-OLIVASPolicija posle pucnjave u Londonu 22.03.2017.
Policija posle pucnjave u Londonu 22.03.2017. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Policija kao i pre ne može tačno da kaže da li je bračni par iz Ejmsberija otrovan supstancama iz iste partije kao i Skripaljevi, saopštio je Skotland jard.
Glavna urednica televizije RT Margarita Simonjan - Sputnik Srbija
Svi putevi u Britaniji vode ka RT

Vojna laboratorija u Porton Daunu potvrdila je da je bračni par iz Ejmsberija bio izložen supstanci „novičok“, navodi Skotland jard.

„Nakon dodatnih testova uzoraka koji su uzeti od pacijenata, nama je sada jasno da su oni bili izloženi nervnoj supstanci nakon što su uzeli u ruke zaraženi predmet“, navodi se u saopštenju.

Oni su dodali da se i dalje ne može reći da li je u pitanju otrovni gas iz iste partije kojem su bili izloženi Skripaljevi.  

Veza incidenta u Solsberiju i Ejmsberiju je osnovna verzija istrage, dodaje se u dokumentu.

Britanska policija saopštila je juče o „ozbiljnom incidentu“ u Ejmsberiju, u blizini Solsberija, gde su dve osobe „izložene nepoznatoj supstanci“ i hospitalizovane u kritičnom stanju. Načelnik protivterorističke jedinice Skotland jarda Nil Basi ranije je izjavio da su muškarac i žena u Ejmsberiju otrovani istom supstancom kao i bivši pukovnik GRU Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija u Solsberiju.

Ejmsberi je udaljen oko 10 kilometara od Solsberija, gde su 4. marta otrovani bivši agent britanske obaveštajne službe Skripalj i njegova ćerka Julija. London tvrdi da je Rusija umešana u trovanje supstancom A-234, koju britanske vlasti izjednačavaju sa supstancom „novičok“. Moskva to kategorično poriče. Istragu o incidentu trovanja Skripaljevih vodi protivteroristička jedinica Skotland jarda.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala