Vojske Rusije, SAD i Jordana nastavljaju dijalog o Siriji

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaMinistri spoljnih poslova Jordana i Rusije, Ajman Husein Abdala el Safadi i Sergej Lavrov
Ministri spoljnih poslova Jordana i Rusije, Ajman Husein Abdala el Safadi i Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vojni zvaničnici Rusije, SAD i Jordana nastavljaju dijalog o južnoj zoni deeskalacije u Siriji, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na sastanku sa jordanskim kolegom Ajmanom el Sajfadijem.
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Lavrov i Pompeo o situaciji na jugozapadu Sirije

„Dogovorili smo se danas da pre svega razgovaramo o situaciji u Siriji, sa posebnim akcentom na zonu deeskalacije na jugozapadu te zemlje. Ističemo kontinuirane korisne kontakte između naše vojske, vojske Jordana i vojske Sjedinjenih Američkih Država u okviru mehanizma ustanovljenog u Amanu i centra za nadgledanje južne zone deeskalacije“, rekao je Lavrov.

Ministar je naglasio da Moskva ceni ulogu Jordana kao posmatrača u Astanskom procesu o Siriji.

On je dodao da je naredni sastanak o rešavanju sirijske krize zakazan za kraj jula.

Sa svoje strane, jordanski ministar izrazio je nadu da će Moskva i Aman uspeti da ukažu na zajedničke korake za rešavanje situacije na jugu Sirije.

„Nadam se da ćemo danas uspeti da razmotrimo i možda utvrdimo neke konkretne korake za rešavanje situacije u južnoj Siriji. Ona je veoma teška i želimo da pronađemo rešenje za probleme koji su se tamo razvili, kako bismo zaustavili stradanje ljudi. Nadam se da će današnji razgovori biti konstruktivni“, rekao je jordanski ministar na početku sastanka u Moskvi.

Oružani sukob u Siriji traje od marta 2011. godine. Rešavanje krize se razmatra na platformama u Astani i Ženevi, a kongres Sirijskog nacionalnog dijaloga, koji je održan 30. januara u Sočiju, prvi je pokušaj okupljanja širokog spektra učesnika na jednoj pregovaračkoj platformi. Glavni rezultat Kongresa je odluka o uspostavljanju ustavne komisije koja će raditi u Ženevi.  

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala