Lavrov: Zapad laže o etničkom čišćenju u Istočnoj Guti

© REUTERS / Muhammad HamedKamioni sa humanitarnom pomoći za sirijsko stanovništvo stoje na granici u Jordanu
Kamioni sa humanitarnom pomoći za sirijsko stanovništvo stoje na granici u Jordanu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Optužbe zapadnih zemalja da je tokom oslobađanja Istočne Gute i Alepa izvršeno etničko čišćenje su laž, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Što se tiče Istočnog Alepa i Istočne Gute, sećamo se da je tokom operacije proterivanja terorista iz tih oblasti u zapadnim medijima i zapadnim političkim krugovima bilo mnogo pritužbi da se krši međunarodno humanitarno pravo, da se gotovo sprovodi etničko čišćenje. Sve to se ispostavilo kao laž“, istakao je ministar nakon razgovora sa jordanskim kolegom Ajmanom el Safadijem.

Lavrov je rekao da civili koji se vraćaju u južne oblasti Sirije ne treba da se boje da će se tamo ponoviti situacija u Istočnoj Guti.

Ministri spoljnih poslova Jordana i Rusije, Ajman Husein Abdala el Safadi i Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Vojske Rusije, SAD i Jordana nastavljaju dijalog o Siriji

„Ne bih se bojao ponavljanja situacije iz Istočnog Alepa i Istočne Gute. Pribojavao bih se ponavljanja situacije u Raki, gde civili i dalje ne mogu da se vrate, a oni koji to pokušavaju da urade izlažu svoje živote pretnji od kontinuirane opasnosti od mina“, rekao je ministar.

„Svi naši predlozi, uključujući i našim američkim kolegama, da se organizuje zajednička operacija deminiranja i samim tim stvore uslovi za povratak civila još ne nailaze na pozitivan odjek“, dodao je on.  

„Uveravam vas još jednom da ćemo i u Deri i celoj južnoj Siriji, paralelno sa proterivanjem terorista, pomagati u pružanju humanitarne pomoći civilnom stanovništvu i stvaranju povoljnih uslova kako bi se oni koji su napustili svoje domove što pre vratili“, zaključio je Lavrov.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala