Američki senator: Amerika na Rusiju da gleda kao na supersilu

© Sputnik / Mihail Metcelь, RIA Novosti, POOL / Uđi u bazu fotografijaAmerički senatori Ričard Šelbi i Džeri Moran
Američki senatori Ričard Šelbi i Džeri Moran - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD bi na Rusiju trebalo da gleda kao na supersilu i konkurenta, a ne kao na neprijatelja, izjavio je američki senator Ričard Šelbi nakon susreta sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejom Lavrovom u Moskvi.

Odnosi Moskve i Vašingtona mogu biti bolji, upravo je iz tog razloga neophodno održavati dijalog, izjavio je on.

Šelbi  je rekao i da je delegacija iz SAD doputovala u širokom sastavu, što je prva takva poseta američkih kongresmena za duži niz godina.

Plenarnoe zasedanie Gosdumы RF - Sputnik Srbija
Traže tajni sastanak: Američki kongresmeni stižu u Moskvu

„Došli smo imajući u vidu da se nalazimo u periodu komplikovanih odnosa, ali verujemo da ti odnosi mogu biti i bolji. Nadam se da ćemo uspeti da prevaziđemo nesuglasice i da nastavimo da radimo kako bi se situacija popravila. Možemo biti konkurenti, ali ne moramo biti ujedno i suparnici“, rekao je Šelbi.

On je dodao i da se nada da će predstojeći susret Trampa i Putina u Helsinkiju dati novi impuls rusko-američkim odnosima – „ceo svet će biti bolji ukoliko Rusija i SAD budu sarađivale“.

Ocenio je i da je sa Lavrovom razgovarao o mnoštvu pitanja, te rekao da je susret bio izuzetno interesantan, ali da je najvažnija tema bila predstojeći susret ruskog i američkog predsednika Vladimira Putina i Donalda Trampa.

Istovremeno, Lavrov je rekao da je obnova međuparlamentarnog dijaloga između Rusije i SAD ohrabrujuća vest, pogotovu u svetlu predstojećeg susreta dvojice lidera u Helsinkiju.

Grupa američkih kongresmena doputovala je u Rusiju 30. juna i već je održala čitav niz sastanaka sa predstavnicima ruske vlasti. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala