Ivanić poziva Hrvatsku da oslobodi Lukajića

CC BY 2.0 / European People's Party / EPP Malta Congress 2017 ; 29 MarchMladen Ivanić
Mladen Ivanić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hrvatska je hapšenjem Dana Lukajića otvorila nešto što je potpuno neprimereno i pozivam na Lukajićevo oslobođenje, rekao je član Predsedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Mladen Ivanić.
Dodik: Hapšenje Lukajića nedopustivo, nije u nadležnosti Hrvatske

Ivanić je rekao da je i sâm bio na obeležavanju sećanja na žrtve stradale u Drugom svetskom ratu u Jadovnom i da nije bilo razloga za Lukajićevo hapšenje, prenosi „Kliks.ba“.

„Hapšenje je pritisak na organizatore skupa. Skupilo se nekoliko stotina ljudi bez ikakve provokacije. Većina su rođaci, rodbina, roditelji koji su tamo došli“, rekao je Ivanić, navodeći da je Lukajićevo hapšenje dovelo do novog pravosudnog principa u susednim zemljama.

Ivanić je istakao da je podneo zahtev da Lukajića posete diplomatski predstavnici.

„Oni će pomoći koliko budu mogli u njegovoj pravnoj zaštiti. Ja ću nastojati da stupim u kontakt s njegovom porodicom“, rekao je Ivanić.
Lukajića je 30. juna privela hrvatska policija na graničnom prelazu Ličko Petrovo Selo, kada je u organizaciji Udruženja „Jadovno 1941.“ iz Banja Luke s grupom hodočasnika krenuo na komemoraciju žrtvama ustaškog logora Jadovno.

Kako je javio HRT, Lukajić je uhapšen pod optužbom za ratni zločin, te da je bio komandant logora Manjača u BiH.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala