Zašto su Srbi još utamničeni u Crnoj Gori

© REUTERS / Stevo VasiljevicCrnogorska policija
Crnogorska policija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Trojica optuženih srpskih državljana u aferi za takozvani „državni udar" nakon godinu i osam mjeseci od hapšenja i dalje se nalaze u pritvoru. Iako se suđenje za pokušaj puča u Crnoj Gori poprilično oteglo, Viši sud u Podgorici utamničenima i dalje ne dozvoljava da se brane sa slobode.

Advokati Dragana Maksića, Srboljuba Đorđevića i Milana Dušića koji su optuženi za pokušaj teororizma na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 2016. godine, do sada su u više navrata upućivali predlog Višem sudu za ukidanje pritvora njihovim branjenicima, ali taj zahtjev ni nakon skoro dvije godine nije naišao na razumijevanje suda.

Identičan cenario po ko zna koji put ponovio se i na jučerašnjem ročištu, kada je advokat Dragana Maksića, Dalibor Tomović još jednom zatražio da se ukine pritvor njegovom branjeniku.

„Moj branjenik se nalazi 20 mjeseci u pritvoru, a imajući u vidu odluke Ustavnog suda koje su donesene u njegovu korist, smatram da su se stekli uslovi za ukidanje njegovog pritvora ili da Sud eventualno pritvor zamijeni sa nekom od mjera nadzora“, kazao je advokat Tomović.

Tajni agenti - ilustracija - Sputnik Srbija
Afera „državni udar“: Katnićev „strah od Rusije“ i svjedok hibrid

Branilac Srboljuba Đorđevića, advokat Vaso Bečanović, takođe je tražio da se ukine pritvor za svog branjenika Đorđevića, navodeći da je u pritvoru proveo „duplo više nego što je kazna za djelo za koje je optužen", naglasivši   je njegovom branjeniku jedini cilj istina.

„Izdržao je ovoliko koliko je izdržao i molimo vas da imate razumijevanja", rekao je branilac, koji je takođe predložio da se Đorđeviću izrekne neka od alternativnih mjera.

Ipak, iako je prethodno i Mitropolija crnogorsko-primorska dala garancije da će optuženi za vrijeme trajanja procesa biti smješteni u nekom od manastira u bilizini Podgorice što bi odagnalo rizik od njihovog potencijalnog bjekstva, Viši sud je još jednom odbio ukidanje pritvora srpskim državljanima.

Urednik portala IN4S Gojko Raičević smatra da „tužilaštvo u ovom slučaju namjerno do besvijesti produžava pritvor nevino zatvorenih srpskih državljana“, i to, kako ističe „uz prećutnu saglasnost a često i podršku Zapada“. Međutim, ono što po njemu, položaj srpskih državljana čini dodatno „beznandnim“, jeste i nedovoljna zainteresovanost zvaničnog Beograda.

„Ukoliko Srbija ne uradi onaj minimum koji se očekuje od ozbiljne države bojim se da će to ostaviti dalekosežne posledice. Da pojasnim: šta da očekuju srpski državljani ako se nevini zateknu u sličnom scenariju u nekoj od država svjetskih sila kad u „bratskoj“ susjednoj doživljavaju ovakvu nepravdu", pita se Raičević.

Da se radi o „besudnoj zemlji“ potvrđuje i činjenica da je Ustavni sud Crne Gore, kako primjećuje naš sagovornik, „u nekoliko navrata nalazio da ne postoji nikakav osnov za pritvorsko zadržavanje jednog od pritvorenih građana Srbije".

„Ovo se odnosi i na sve ostale pritvorene s obzirom da se svi nalaze u istoj pravnoj situaciji. Bojim se da ćemo se svi kao narod stidjeti što ćutke svjedočimo ovakvu nepravdu“, zaključuje Raičević za Sputnjik. 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala