Iran preti: Ko proba da nam otme tržište nafte...

© AP Photo / Ebrahim NorooziIransko naoružanje
Iransko naoružanje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prvi potpredsednik Irana Ešak Jahangiri izjavio je danas da će iranske vlasti dozvoliti privatnim kompanijama da izvoze sirovu naftu kako bi pomogle u prevazilaženju sankcija koje su SAD ponovo uvele Teheranu i zapretio da će „jednog dana platiti„ oni koji pokušavaju da Iranu otmu deo tržišta nafte.

„Iranska sirova nafta biće ponuđena na berzi i privatni sektor može da je izvozi“, rekao je Jahangiri.

Rojters prenosi da je njegovo obraćanje uživo prenosila iranska državna televizija.

Naftna platforma - Sputnik Srbija
Tramp: Salman uvećava proizvodnju nafte, Saudijci to ne pominju

„Ako bilo ko proba otimanje (dela) tržišta nafte Iranu, time bi počinio izdaju prema Iranu i jednog dana će platiti za to“, poručio je Jahangiri.

Predsednik SAD Donald Tramp objavio je noćas da je od saudijskog kralja Salmana dobio uveravanja da će „zbog nemira u Iranu i Venecueli" Saudijska Arabija uvećati proizvodnju nafte „možda sve do dva miliona barela“, da bi ubrzo zatim zvanična saudijska agencija objavila vest u kojoj se to ne pominje.

Tramp je za objavu razgovora sa Salmanom koristio Tviter i ponovo napravio gramatičku grešku pošto je „previsoke“ cene napisao samo sa jednim umesto dva „o“.

„Upravo sam pričao sa kraljem Saudijske Arabije Salmanom i objasnio mu da, zbog nemira i disfunkcionalnosti u Iranu i Venecueli, tražim da Saudijska Arabija uveća proizvodnju nafte, možda sve 2.000.000 barela, kako bi nadoknadila razliku…Previsoke cene! On je pristao!“, tvitovao je Tramp.

AP prenosi da je tek nešto više od sat vremena kasnije državna novinska agencija (SPA) objavila je vest o telefonskom razgovoru Salmana i Trampa, ali bez navođenja detalja.

„Tokom razgovora, dvojica lidera naglasila su potrebu za održanjem stabilnosti tržišta nafte i rasta globalne ekonomije“, navodi se u saopštenju koje je objavila SPA.

U njemu se dodaje samo da su se Tramp i Salman složili da bi zemlje koje proizvode naftu „trebalo da kompenzuju bilo kakav potencijalni nedostatak isporuka“.

Tanjug

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala