Autor „plana“ o iznajmljivanju Krima objasnio zašto je Kijev izgubio poluostrvo

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaVrhovna rada Ukrajine
Vrhovna rada Ukrajine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši poslanik Vrhovne rade Ukrajine Andrej Artemenko, koji je predlagao da se Krim Rusiji izda pod zakup, smatra da je njegova zemlja izgubila to poluostrvo, jer se aktuelna vlast u Kijevu bavila svim i svačim, ali ne i tim pitanjem.

Krim - Sputnik Srbija
Tramp izjavom o priznavanju Krima priprema teren za sastanak s Putinom

„Uveren sam da smo Krim izgubili isključivo zbog toga što se današnja, aktuelna vlast bavila svim mogućim – podelom fotelja, formiranjem tokova, ali ne i zaštitom naše celovitosti, naše teritorije“, izjavio je političar.

Prema njegovom mišljenju, ukrajinskim vlastima je odgovaralo ujedinjenje poluostrva s Rusijom, jer je to omogućilo Kijevu da se oslobodi opozicionih birača.

„Oni (žitelji Krima) bi, prirodno, bili birači drugih političkih snaga. To je bilo zločinačko nedelovanje s predumišljajem“, naveo je poslanik.
Artemenko je postao poznat kada je objavio „plan“ za normalizaciju rusko-ukrajinskih odnosa. Prema navodima američkih medija, predlog politike za ukidanje sankcija Moskvi bio je predat kancelariji Majkla Flina, koji je u tom trenutku bio pomoćnik predsednika SAD za pitanja nacionalne bezbednosti.

Među tačkama „plana“ bila je i mogućnost da se Krim preda Rusiji pod zakup u roku od 50 do 100 godina. Nakon toga je Glavno tužilaštvo Ukrajine protiv Artemenka podiglo optužnicu zbog veleizdaje. Početkom maja političaru je oduzeto državljanstvo zato što poseduje kanadski pasoš, a potom mu je oduzet i poslanički mandat.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala