Rusija podnela tužbu STO zbog američkih carina na čelik i aluminijum

© AFP 2023 / FABRICE COFFRINIUlaz u zgradu Svetske trgovinske organizacije u Ženevi
Ulaz u zgradu Svetske trgovinske organizacije u Ženevi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je tužila Svetsku trgovinsku organizaciju, žaleći se na dodatne američke carine na čelik i aluminijum, izjavio je ministar za ekonomski razvoj Rusije Maksim Oreškin.
Ulaz u zgradu Evropske komisije u Briselu - Sputnik Srbija
EU uvela dodatne carine na uvoz američke robe

„Povod za tužbu su mnogobrojna kršenja pravila STO od strane Sjedinjenih Američkih Država prilikom uvođenja te mere. Osim Rusije, tužbe su prethodno uputili Kina, Indija, Evropska unija, Kanada, Meksiko i Norveška“, navodi se u saopštenju ministra.

Prva faza rešavanja spora podrazumeva konsultacije među stranama o načinima kako bi mogle da reše neslaganja.  

„Ukoliko tokom konsultacija ne pronađemo rešenja, Rusija će moći da uputi STO zahtev da se uspostavi arbitražna grupa za razmatranje spora“, dodao je Oreškin.

Carine na čelik i aluminijum

Krajem marta SAD su uvele uvozne carine na isporuke čelika i aluminijuma sa stopom od 25 i 10 odsto. Te mere se odnose i na Rusiju. Vašington je to obrazložio pitanjima nacionalne bezbednosti.

Origami avion od novčanice dolara - Sputnik Srbija
Rusija uvodi dodatnu carinu na robu iz SAD

Mnogi američki trgovinski partneri su negativno reagovali na taj korak. Rusija je tu odluku nazvala nelegitimnom i obećala je da će izraditi sve moguće mehanizme za reagovanje.

Krajem maja Moskva je već obavestila STO o mogućem uvođenju carina na američku robu u iznosu od 537,6 miliona dolara godišnje. U junu je Oreškin izjavio da će zemlja uvesti carine na isporuke američke opreme za izgradnju puteva i niz drugih roba, ali da među njima neće biti lekova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala