Šesta nota o povlačenju priznanja Kosova

© Tanjug / Dimitrije GolMapa država koje nisu priznale Kosovo
Mapa država koje nisu priznale Kosovo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Još jedna zemlja povukla je priznanje kosovske nezavisnosti, izjavio je potpredsednik Vlade i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

On nije hteo da kaže koja država je u pitanju, jer još nije stiglo zvanično obaveštenje.

Dačić je na konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova rekao da kad god neka zemlja povuče priznanje nezavisnosti Kosova, u tu državu odu diplomate sa Zapada i kosovski ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli da je ubeđuju da ne povlači priznanje.

Liberija - Sputnik Srbija
Liberija povukla priznanje Kosova

Šef srpske diplomatije je kazao da je pre dva dana dobio notu imejlom da je jedna zemlja povukla priznanje Kosova, odnosno „priznala da je pogrešila“, a da očekuje da sledeće nedelje ta nota bude dostavljena u najbližu ambasadu Srbije.

Ministar je otkrio da je ta država pre oko šest godina priznala nezavisnost Kosova, da je pet puta veća od Srbije i da nije iz Afrike, a dodao je da očekuje da će Pacoli pokušati da ustanovi koja je to zemlja.

Dačić je ocenio da to pokazuje da još ništa nije gotovo u vezi s Kosovom i da je Prišini bolje da „što pre prihvati kompromis“.

On je istakao da se na države koje su donele odluku da povuku priznanje nezavisnosti Kosova vrši veliki pritisak.

Istog dana kada je objavljena nota Liberije da povlači priznanje nezavisnosti Kosova, SAD i druge zapadne zemlje su vršile pritisak na liberijskog predsednika Džordža Veu i tražile da primi Pacolija, naglasio je ministar.

Dačić je rekao da očekuje da će narednih meseci broj država koje su priznale Kosovo pasti ispod 100.

„Oni (Kosovo) govore o 115, 116 zemalja — to je fatamorgana“, kazao je Dačić i dodao da prištinske vlasti to rade za „unutrašnju upotrebu“.

Dačić je novinarima u MIP-u rekao da nije reč o afričkoj državi, te da će ime te zemlje saopštiti naredne sedmice.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala