Terzić: Hvala Rusiji, uvek je bila uz nas

© Sputnik / Olivera IkodinovićSlavenko Terzić
Slavenko Terzić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ambasador Srbije u Moskvi dr Slavenko Terzić čestitao je Rusiji na sjajno organizovanom Šampionatu sveta u fudbalu i zahvalio se domaćinima što su svojim gostoprimstvom učinili da se reprezentacija Srbije tokom boravka u Rusiji „oseća kao kod svoje kuće“.
Odakle si, navijaču - Sputnik Srbija
Fudbal iznad svega: Oni se ne plaše predrasuda o Rusiji

Ambasador je istakao da je Svetsko prvenstvo „praznik fudbala, sporta i prijateljstva naroda“ i ocenio je da je Rusija pokazala „otvorenost slovenske, ruske duše“.

„Svetsko prvenstvo u Rusiji organizovano je briljantno. Atmosfera je sjajna, otvorena, prijateljska. Moskva i drugi gradovi su prepuni ljudi iz celog sveta, raznih boja kože, raznih religija, nacionalnosti. Vlada jedna vrlo vesela, karnevalska, festivalska atmosfera. Rusija se još jednom pokazala kao odličan domaćin i kao narod i zemlja koji vrlo prijateljski, otvorene duše, gostoljubivo primaju ljude sa svih meridijana sveta. Mislim da treba čestitati rukovodstvu Rusije za sjajnu organizaciju ovog Šampionata, koji je istovremeno pokazao da je sport nešto što treba odvojiti od politike“, rekao je srpski ambasador na konferenciji za novinare u Moskvi, posvećenoj učešću reprezentacije Srbije na Mundijalu.

Terzić se posebno zahvalio na izvanrednom dočeku koji su domaćini upriličili reprezentaciji Srbije i za, kako je rekao, gostoprimstvo i prijateljstvo koje je „orlovima“ pokazivano na svakom koraku.

„To je doprinelo da se naša reprezentacija oseća kao kod svoje kuće“, podvukao je on.

© Sputnik / Olivera IkodinovićAmbasador Srbije u Moskvi dr Slavenko Terzić čestitao je Rusiji na sjajno organizovanom Šampionatu sveta u fudbalu.
Ambasador Srbije u Moskvi dr Slavenko Terzić čestitao je Rusiji na sjajno organizovanom Šampionatu sveta u fudbalu. - Sputnik Srbija
Ambasador Srbije u Moskvi dr Slavenko Terzić čestitao je Rusiji na sjajno organizovanom Šampionatu sveta u fudbalu.

Ambasador je primetio i da je „ruska publika na svakoj utakmici navijala za Srbe“.

Komentarišući poraz Srbije u utakmici sa Brazilom, Terzić je rekao da „nije specijalista za fudbal“, ali je podsetio na devizu da „u sportu pobeđuje bolji“.

„Nama je žao što nismo uspeli da prođemo dalje, ali samo učešće na ovom Šampionatu je dokaz vrednosti naše reprezentacije i svakako je bila velika čast učestvovati na ovom prvenstvu“, rekao je Terzić.

Bivši argentinski fudbaler Dijego Armando Maradona prati utakmicu grupe A između Rusije i Saudijske Arabije na Svetskom prvenstvu u fudbalu u Moskvi - Sputnik Srbija
Duhoviti Maradona: Zašto SAD, Kanada i Meksiko ne zaslužuju Mundijal

Ambasador je naglasio da su Srbi „sportska nacija“ i da u mnogim sportovima postižemo velike uspehe, da imamo dobru školu fudbala i mnogo mladih, kvalitetnih igrača i izrazio je nadu da će srpska fudbalska reprezentacija učestvovati i na sledećem Šampionatu, a da će iz ovog takmičenja izvući neke pouke kako bi se još bolje pripremila za sledeći Mundijal.

Terzić je naveo da je prisustvovao otvaranju Svetskog prvenstva u fudbalu i utakmici Srbija — Brazil, a da ostale utakmice prati onoliko koliko mu to obaveze dozvoljavaju.

Odgovarajući na pitanje za koga će navijati u daljem toku Šampionata, on je rekao da mu se sviđa latinoamerički fudbal, ali da će navijati za Rusiju, pa „čak i Brazil, iako smo od Brazilaca izgubili utakmicu“.

Ambasador je takođe ocenio da fudbal donosi mnogo iznenađenja, navodeći kao primer jednog od favorita — reprezentaciju Nemačke, koja je ispala iz daljeg takmičenja.

Ruske novinare je zanimalo i mišljenje ambasadora o provokaciji dvojice fudbalera Švajcarske reprezentacije, Đerdana Šaćirija i Granita Džake, na susretu sa Srbijom u Kalinjingradu, kada su rukama napravili oblik dvoglavog orla, što je jasan simbol velikoalbanske političke propagande.

„Smatram da stadion i sportski teren nisu mesto za bilo kakvo političko nastupanje, ali na susretu Srbije i Švajcarske je očigledno bilo nekih stvari koje bacaju izvesnu senku na sportski duh koji treba da dominira na ovakvim Šampionatima. Video sam iz novina da je Fudbalski savez Srbije kažnjen sa deset hiljada švajcarskih franaka za jedan transparent koji je bio na utakmici u Samari, kao i sa 54 hiljade franaka za ponašanje navijača u Kalinjingradu, a posebno je začudilo što je FIFA angažovala eksperta koji je trebalo da oceni značenje tog transparenta u Samari, kao i drugih tranparenata na tribinama u Kalinjingradu. Ako je FIFA ocenjivala značenje tih transparenata onda je, verovatno, isto tako trebalo da angažuje eksperta da oceni gestove i simbole koje su pokazivali srpski Albanci koji igraju za reprezentacije Švajcarske (zastava tzv. Kosova na kopački jednog od igrača). Nisam čuo da su oni angažovali eksperta koji bi ocenio taj gest. Smatram da treba biti dosledan i da FIFA kao međunarodna organizacija fudbala treba da bude profesionalna, dosledna i jednaka prema svim reprezentacijama, bilo da je u pitanju Švajcarska, Srbija ili neka druga zemlja. U svakom slučaju, nadam se da će ovaj Šampionat do kraja proteći u veseloj, prijateljskoj, sportskoj atmosferi“, istakao je Terzić.

Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija
Ruski premijer Medvedev na meču Srbija—Brazil (foto)

Odgovarajući na pitanje da li će srpske vlasti reagovati i preduzeti neke mere zbog tih provokacija, Terzić je naglasio da zvanični Beograd „ne želi da raspiruje konflikte“.

„Rukovodstvo Srbije je pratilo sve naše mečeve. Mislim da je tu preovladao jedan razuman, trezven odnos da je sport — sport i ja ne očekujem da će državno rukovodstvo Srbije da se posebno bavi tim pitanjem. Mislim da Srbija neće ničim doprineti, nijednim gestom, niti izjavom rasplamsavanju bilo kakvog konflikata. Očigledno je i da je Fudbalski savez Srbije, i pored ovih dvojnih standarda, zauzeo jedan razuman i tolerantan stav. Mislim da ne treba unositi političke strasti u fudbalske utakmice i nadam se da će FIFA u daljim takmičenjima biti upravo protiv toga“, rekao je ambasador.

Terzić je istakao i da sport može da odigra veliku ulogu u međunarodnim diplomatskim odnosima i da može da posluži kao sredstvo povezivanja država.

„Smatram da i kultura i sport mogu da imaju pozitivnu, konstruktivnu ulogu u razvijanju prijateljskih odnosa među državama i zato je veoma važno da sport bude u funkciji promocije, pre svega, samog sporta kao igre, ali i promociji određene države i naroda. Učešće na jednom ovakvom Šampionatu koji prati ceo svet je takođe jedan korak lepog i dobrog predstavljanja svake države i svakog naroda“, rekao je Terzić.

Ambasador je naveo i da zaposleni u ambasadi Republike Srbije u Moskvi često učestvuju na sportskim događajima koje organizuje MGIMO i da na tim takmičenjima zauzimaju visoka mesta i istovremeno se našalio da su srpske diplomate u „dobroj kondiciji“.

Srpski ambasador je poželeo reprezentaciji Rusije prolazak u četvrtfinale i dalji plasman na Svetskom prvenstvu u fudbalu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala