Meksički navijači u Moskvi spektaklularno obeležili „Dan mrtvih“

© Sputnik / Vladimir Vяtkin / Uđi u bazu fotografijaMeksički karneval "Dan mrtvih" u Moskvi
Meksički karneval Dan mrtvih u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Za nepuna dva sata meksički festival „Dan mrtvih“ u Moskvi posetilo je više od 5.000 ljudi, rekao je novinarima šef Nacionalnog doma navijača Meksika Havijer Ruiz Galindo.

U petak je u ruskoj prestonici održan karneval „Dan mrtvih“, koji su organizovali meksički navijači na Svetskom prvenstvu u fudbalu.

Košarkaška utakmica između Amerike i Meksika - Sputnik Srbija
Reprezentacija SAD izgubila posle tri godine, Meksiko slavio

Prema meksičkoj tradiciji, „Dan mrtvih“ se obeležava krajem novembra. Meksički Indijanci verovali su da je smrt svetli početak, zbog čega je običaj da se na ovaj praznik ljudi raduju i vesele.

Smatra se da se na ovaj dan duše umrlih vraćaju na zemlju kako bi posetile rođake. U meksičkoj tradiciji kalavela Katrina (ženska lobanja) predstavlja jedan od glavnih atributa praznične povorke. 

Katrina je skelet u ženskoj odeći, ukrašenoj cvećem i bojama. Smatra se da je ona ovaploćenje boginje smrti Miktlansiuatl iz astečke mitologije. 

„Još jutros smo mislili da ćemo početi ovde u prostoriji, a da ćemo potom održati paradu na Crvenom trgu, ali Katrinini duhovi su promenili naše planove i preneli naš praznik ovde u meksički dom“, rekao je Galindo. 

Na sceni u centru Moskve izvode se tradicionalne meksičke melodije, gosti i dalje dolaze. Najveći broj njih su žitelji Rusije, a navijača iz Meksika je veoma malo. Svi koji to žele mogu da se maskiraju da bi ličili na meksičku boginju. Za posetioce se pripremaju tradicionalna meksička jela. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala