Nemačka Francuskoj i Holandiji: Dozvolite pregovore Albaniji i Makedoniji

© Sputnik / Marijana KolakovićZastava EU
Zastava EU - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemačka je danas pozvala Francusku i Holandiju da dozvole početak pregovora o članstvu u EU sa Makedonijom i Albanijom, kako bi se pomogla stabilizacija Zapadnog Balkana, nakon što diplomate EU nisu uspele da se saglase u vezi sa uslovima pregovora.
Zastava EU ispred predstavništva Evropske unije u Moskvi - Sputnik Srbija
Francuska i Holandija protiv Makedonije i Albanije u EU

„Nemačka vlada je spremna da podrži Albaniju i Bivšu jugoslovensku republiku Makedoniju na putu ka EU. Spremni smo da damo zeleno svetlo. Želeo bih da ohrabrim naše prijatelje u Holandiji i Francuskoj da nam se pridruže", rekao je nemački ministar za EU Mihael Rot, uoči sastanka sa kolegama u Luksemburgu, prenosi Rojters.

Rot je istakao da je stabilnost od prevashodne važnosti za Balkan.

Prethodno su Pariz i Hag istupili protiv širih napora EU da otvore pregovore sa Albanijom i Makedonijom, pri čemu je Francuska saopštila da taj blok mora da reformiše sopstvene institucije pre nego što primi nove članice, navodi britanska agencija.

Međutim, druge zemlje, na čelu sa Berlinom, založile su se da se šest zapadnobalkanskih zemalja uvedu u EU kako bi se ojačao uticaj tog bloka u regionu, pred uticajem Rusije, dodaje Rojters.

Tanjug

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala