Američkog programera otpustio robot

© Sputnik / Grigoriy SisoevRuski robot - android
Ruski robot - android - Sputnik Srbija
Pratite nas
Programer iz Kalifornije i jedan od osnivača „Renlija“ Ibrahim Dialo je na svom blogu objavio kako je prošle godine ostao bez posla. Dialo, rodom iz Egipta, u datom trenutku je već osam meseci radio kao programer u velikoj kompaniji, prethodno završivši fakultet u SAD. Kompanija je na početku sa mladim programerom zaključila ugovor na tri godine.

Junak ove priče navodi da su ga već tokom prvih meseci na radnom mestu redovno hvalili i da se i kasnije nastavio pozitivan odnos prema njemu. Dialo se bavio radom na novim programima i sve je odlično išlo. Iako je sve bilo „kako se samo poželeti može“, jednog jutra je od šefice dobio čudnu poruku: „Oh, da li je sve u redu?".

Mladi programer je pomislio da se radi o grešci i nije odgovorio na poruku. Istog dana, imao je problema pri ulasku u zgradu gde radi. Njegova kartica za ulazak u zgradu nije funkcionisala, ali ga je prijateljski, uz osmeh, pozdravio čuvar i omogućio mu da uđe. Dialo se obratio kolegama u kadrovskom odeljenju kako bi ustanovio o kakvoj vrsti greške se radi, a oni su odgovorili da su dobili „vrlo čudno pismo“ u vezi sa njim i obećali su da će rešiti ovaj slučaj. Niko mu se do kraja tog radnog dana, koji je inače prošao sasvim uobičajeno, nije javio iz kadrovskog.

Par - žena i robot - Sputnik Srbija
Šta su sve roboti naučili u prethodnoj godini? (video)

Sledećeg dana Dialo nije mogao da uđe na parking firme, propusnica i dalje nije radila, pa je programer ponovo molio čuvara da mu otvori rampu i uvede ga u poslovnu zgradu. U kadrovskoj službi su mu izdali privremenu propusnicu i podneli zahtev da mu se izradi nova. Tokom tog dana Dialo je počeo da gubi pristup različitim programima na svom radnom kompjuteru, a menadžer mu je u panici saopštio da je njegov privatni nalog deaktiviran.

Niko, uključujući rukovodstvo, nije shvatao šta se dešava jer Diala nisu planirali da otpuste i nisu izdali odgovarajuće rešenje. Celu ovu priču saznala je predsednica kompanije, pa je naložila servisnoj službi da sve popravi i ubedila je Diala da sve je u redu. Ali, kao odgovor, šefica je dobila pismo sa oznakom „važno“, u kojem je bilo navedeno da je ugovor sa Dialom raskinut.

Narednog dana čuvari su zamolili Diala da pokupi svoje stvari i napusti kancelariju. On je narednih dana sedeo kod kuće i dopisivao se sa svojim kolegama, koji su se pokušavali da shvate kako se sve to dogodilo. Na kraju je otkriveno da je menadžer morao da obnovi ugovor sa Dialom, jer je firmu kupila jedna veća kompanija. Dakle, njegov stari ugovor je istekao, a novi nije bio napravljen, jer su na njega svi zaboravili. Sistem je samostalno odlučio da Dialo više ne radi za kompaniju i počeo je da blokira sve njegove naloge.

Problem je bio rešen tek nakon tri nedelje, tako što je sa Dialom zaključen potpuno novi ugovor. Tek tada je on ponovo dobio pristup svom poslovnom kompjuteru i programima. Sve ovo vreme nije mogao da radi na višemilionskom projektu, za koji je bio zadužen, i nije dobijao platu.

„Sigurnosni sistem na poslu je očigledno samo iluzija“, napisao je programer.

„Automatika u velikoj meri može da pojednostavi život u kompaniji, ali mora postojati način da se kontroliše rad robot, jer i on greši.“

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala