Francuska izručila Srbina Bosni

CC0 / / Sarajevo i zastava BiH
Sarajevo i zastava BiH - Sputnik Srbija
Pratite nas
Francuska je izručila pravosudnim organima BiH Radomira Šušnjara (63) optuženog za učešće u ratnom zločinu nad Bošnjacima u Višegradu, saopšteno je iz Tužilaštva BiH, prenose banjalučki mediji.

Navedeno je da se Šušnjar dugo godina nalazio u Francuskoj gde je lociran tokom istrage Tužilaštva BiH, nakon čega je pokrenuta procedura za njegovo izručenje BiH.

Posteri podrške Ratku Mladiću u Bratuncu - Sputnik Srbija
Čestitke Mladiću za rođendan: „Jači od nepravde, veći od planine“

Optužnica protiv Šušnjara je podignuta krajem prošle godine, a on se tereti da je za vreme rata i oružanog sukoba u BiH postupao suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih lica za vreme rata.

Iz Tužilaštva BiH navode da je Šušnjar optužen da je zajedno sa drugim pripadnicima Vojske Republike Srpske i paravojnih formacija učestvovao u nezakonitom pljačkanju i zatvaranju civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Koritnik u kuću u Pionirskoj ulici u Višegradu, nakon čega je kuća zapaljena, a potom je na nju pucano kako bi civili bili sprečeni da pobegnu.

„Ovaj događaj, poznat kao ’živa lomača‘ u kući u Pionirskoj ulici procesuiran je i u predmetima u tužilaštvu i sudu u Hagu, sa kojima je Tužilaštvo BiH ostvarilo značajnu saradnju“, piše u saopštenju.

Navodi se da su se iz Tužilaštva BiH zahvalili pravosudnim institucijama Francuske na pomoći u lociranju i izručenju osumnjičenog, kao i svim policijskim agencijama koje su učestvovale u procesu transporta i izručenja u BiH.

„Tužilaštvo BiH vodi istrage i traga za većim brojem lica osumnjičenih za ratne zločine iz BiH koji se nalaze u inostranstvu, u čemu ostvaruje saradnju sa partnerskim agencijama u Evropi i širom sveta“, navodi se u saopštenju.

Tanjug

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala