Umesto vuvuzela — navijačke kašike

© Foto : Jovana VukotićNavijačke kašike
Navijačke kašike - Sputnik Srbija
Pratite nas
Živopisne slike stižu sa Svetskog prvenstva u fudbalu koje je u toku u Rusiji, ne samo sa terena na kojima se bore reprezentacije 32 zemlje, već i sa tribina. Navijači smišljaju često duhovite kostime, ali i kako da što bučnije daju podršku svom timu. I dok su u Južnoj Africi bile aktuelne vuvuzele, u Rusiji su ih zamenile — navijačke kašike.

Pronalazač te neobične navijačke opreme Rustam Nugmanov nazvao ih je „kašike pobede“, a za Sputnjik objašnjava da su kašike u principu ruski tradicionalni muzički instrument.

„Kašike su nešto poput južnokorejskih palica, koje su prešle okean i postale popularne u Americi, kao vuvuzele ili brazilski kaširoli. Dakle, želja je bila da napravimo nekakav instrument koji bi bio namenjen sportskim događajima, nešto kao pandan tradicionalnim babuškama matrjoškama, kapama ušankama i svemu onome što je poznato strancima kao tipičan ruski suvenir. Sa druge strane, ideja je bila da se osim zvanične maskote Zabivake napravi još nekakav nezvanični simbol Mundijala. Dakle, naše kašike su nešto poput zvaničnog muzičkog instrumenta navijača u Rusiji“, kaže pronalazač.

Ljudi prolaze pored instalacije Rusija 2018 u Olimpijskom parku u Sočiju - Sputnik Srbija
Strani navijači posećuju Krim

Naš sagovornik navodi da je tražio nešto što je tipično za Rusiju, a da su u užem izboru bile čegrtaljke, zvečke i kašike, koje su pobedile jer se njima može postići određeni ritam.

„Razrada ideje je počela bukvalno u kuhinji, u domaćim uslovima. Slučajno sam saznao da sam izabran kao dobitnik državne subvencije za izradu zvaničnog muzičkog instrumenta za navijače. Nakon toga sam potpisao ugovor i prionuo na posao. Kašike pobede su rezultat mog rada koji je pomogla država“, ističe Nugmanov.

U razgovoru za Sputnjik mladi pronalazač objašnjava da je povezao dve kašike gumenim adapterom i ispao je instrument u obliku latiničnog slova V. Tako je i došlo do imena „Kašike pobede“ od engleske reči „viktori“ (pobeda).

© Foto : Jovana VukotićI dok su u Brazilu bile aktuelne vuvuzele, u Rusiji su ih zamenile — navijačke kašike
I dok su u Brazilu bile aktuelne vuvuzele, u Rusiji su ih zamenile — navijačke kašike - Sputnik Srbija
I dok su u Brazilu bile aktuelne vuvuzele, u Rusiji su ih zamenile — navijačke kašike

„Osim toga, simbolika je u tome što se kašike udaraju jedna o drugu, poput dve ekipe koje se bore tokom utakmice za pobedu. Kašike se mogu vaditi iz adaptera koji ih povezuje. Zvuk udaranja dve kašike jedne o drugu, podseća na aplauz i zato su ’kašike pobede‘ idealne za bilo kakav vid sportskog takmičenja.“

Konstruktor ističe da su kašike plastične jer se drvene lako lome, kao i da su oslikane tradicionalnim ruskim ornamentima. Zahvaljujući tome što su od plastike, zvuk je postao još bučniji, kaže naš sagovornik.

„Međutim, naše kašike nisu zvanični muzički instrument navijača Mundijala, jer nemamo FIFA licencu, ali kašike je moguće naći u maloprodaji. Kašike se mogu kupiti u Kalinjingradu, Sankt Peterburgu, Samari, kao i u ostalim gradovima domaćinima“, zaključuje Nugmanov.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala