Drugi Jerusalim u turskom Mardinu: Sputnjik vas vodi do drevnog spomenika (foto)

© Sputnik / Sertaç KayarProvincija Mardin, koja se nalazi na jugoistoku Turske, na granici sa Sirijom, smatra se bitnim centrom pravoslavlja u zemlji. Ovde se nalazi više od dvesta pravoslavnih crkava i manastira, koji pripadaju Antiohijskom patrijarhatu.
Provincija Mardin, koja se nalazi na jugoistoku Turske, na granici sa Sirijom, smatra se bitnim centrom pravoslavlja u zemlji. Ovde se nalazi više od dvesta pravoslavnih crkava i manastira, koji pripadaju Antiohijskom patrijarhatu. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sputnjik vas vodi do zidina drevnog spomenika sirijske pravoslavne crkve, do manastira Mor Avgen. Istorija ovog mesta traje čak 1.700 godina. Manastir koji se nalazi u podnožju planine Mardin, u turskoj provinciji, lokalno asirsko stanovništvo smatra drugim Jerusalimom.

© REUTERS / Sertaç KayarSvojom upečatljivom, originalnom arhitekturom i viševekovnom istorijom ovaj religiozni spomenik privukao je mnoštvo hodočasnika i turista iz celog sveta.
Svojom upečatljivom, originalnom arhitekturom i viševekovnom istorijom ovaj religiozni spomenik privukao je mnoštvo hodočasnika i turista iz celog sveta. - Sputnik Srbija
Svojom upečatljivom, originalnom arhitekturom i viševekovnom istorijom ovaj religiozni spomenik privukao je mnoštvo hodočasnika i turista iz celog sveta.
© Sputnik / Sertaç KayarMor Avgen, čije zidine na nekim mestima dostižu i do 900 metara, jedan je od šest manastira sirijske pravoslavne crkve koji i dalje aktivno rade.
Mor Avgen, čije zidine na nekim mestima dostižu i do 900 metara, jedan je od šest manastira  sirijske pravoslavne crkve koji i dalje aktivno rade. - Sputnik Srbija
Mor Avgen, čije zidine na nekim mestima dostižu i do 900 metara, jedan je od šest manastira sirijske pravoslavne crkve koji i dalje aktivno rade.
© Sputnik / Sertaç KayarLokalno asirsko stanovništvo smatra manastir Mor Avgen „drugim Jerusalimom“.
Lokalno asirsko stanovništvo smatra manastir Mor Avgen „drugim Jerusalimom“. - Sputnik Srbija
Lokalno asirsko stanovništvo smatra manastir Mor Avgen „drugim Jerusalimom“.
Sirijska orijentalno-pravoslavna crkva je jedna od autokefalnih orijentalno-pravoslavnih crkva. Uprkos starim hristološkim razlikama, danas je Sirijska orijentalno-pravoslavna crkva obnovila teološki dijalog sa crkvama vaseljenskog pravoslavlja, što je dovelo do uspostavljanja međusobne saradnje i dobrih odnosa.

© Sputnik / Sertaç Kayar Istorija pravoslavlja u ovom regionu Turske povezana je sa Asircima, koji danas žive na teritoriji savremenog Iraka. Asirija je postojala gotovo dve hiljade godina i bila je uništena u 7. veku pre nove ere. Ali za razliku od mnogih drugih naroda tog vremena, Asirci su očuvali etnos, a faktor koji je omogućio konsolidaciju je prihvatanje hrišćanstva.
Istorija pravoslavlja u ovom regionu Turske povezana je sa Asircima, koji danas žive na teritoriji savremenog Iraka. Asirija je postojala gotovo dve hiljade godina i bila je uništena u 7. veku pre nove ere. Ali za razliku od mnogih drugih naroda tog vremena, Asirci su očuvali etnos, a faktor koji je omogućio konsolidaciju je prihvatanje hrišćanstva. - Sputnik Srbija
Istorija pravoslavlja u ovom regionu Turske povezana je sa Asircima, koji danas žive na teritoriji savremenog Iraka. Asirija je postojala gotovo dve hiljade godina i bila je uništena u 7. veku pre nove ere. Ali za razliku od mnogih drugih naroda tog vremena, Asirci su očuvali etnos, a faktor koji je omogućio konsolidaciju je prihvatanje hrišćanstva.

Nastala je nakon Halkidonskog sabora 451. godine, a konačnu strukturu dobila je tokom 6. veka. Od tada je poznatija kao Jakovitska crkva, po episkopu Jakovu Baradeju koji je odigrao značajnu ulogu u njenoj jerarhijskoj organizaciji.

© Sputnik / Sertaç KayarMor Avgen, čije zidine na nekim mestima dostižu i do 900 metara, jedan je od šest manastira sirijske pravoslavne crkve koji i dalje aktivno rade.
Mor Avgen, čije zidine na nekim mestima dostižu i do 900 metara, jedan je od šest manastira  sirijske pravoslavne crkve koji i dalje aktivno rade. - Sputnik Srbija
Mor Avgen, čije zidine na nekim mestima dostižu i do 900 metara, jedan je od šest manastira sirijske pravoslavne crkve koji i dalje aktivno rade.

Posle progonstva iz Antiohije, crkva premešta svoje sedište u Mardin (današnja Turska), zatim u Homs (Sirija), a 1959. godine u Damask.

U bogosluženju koristi Liturgiju Svetoga Jakova na sirijskom jeziku.

© Sputnik / Sertaç KayarManastir Mor Avgen je 1970. je zatvoren nakon smrtni nastojnika, ali je 2011. godine ponovo otvorio svoje dveri za posetioce i hodočasnike.
Manastir Mor Avgen je 1970. je zatvoren nakon smrtni nastojnika, ali je 2011. godine ponovo otvorio svoje dveri za posetioce i hodočasnike. - Sputnik Srbija
Manastir Mor Avgen je 1970. je zatvoren nakon smrtni nastojnika, ali je 2011. godine ponovo otvorio svoje dveri za posetioce i hodočasnike.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala