Holandski vojnici odustali od tužbe zbog Srebrenice

© AP Photo / Martin MeissnerVojna parada u čast holandskog kralja
Vojna parada u čast holandskog kralja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Blizu 230 pripadnika holandskih snaga koji su tužili zvanični Amsterdam tražeći odštetu za traumu koju su pretrpeli u „nemogućoj misiji“ u Srebrenici odustali su od te tužbe, preneo je holandski list „Telegraf“.

Oni su 2017. godine zatražili odštetu od države u visini od 22.000 evra zbog pretrpljenih trauma.

Srebrenica izgovor za novi krstaški pohod

Vojnici, koji su bili u Trećem holandskom bataljonu sa zadatkom da štite muslimansku enklavu 1995. godine, tvrdili su da su holandske vlasti mogle da znaju da je izvođenje misije bilo nemoguće, navodeći da ih je spoljni svet krivio zbog nesposobnosti da spreče zločin u Srebrenici.

To im je, kako navode, nanelo društvenu, emotivnu i finansijsku štetu.

Njihov advokat Mihael Ruperti rekao je sada za „Telegraf“ da veterani imaju dovoljno poverenja da će im Ministarstvo odbrane pružiti dovoljnu podršku da odustanu od tužbe, preneo je holandski portal „Dač njuz“.

„Nikad se nije radilo o novcu, već o pokušaju da se Ministarstvo odbrane navede da shvati da nešto treba da preduzme kako bi se zadovoljila pravda prema toj grupi veterana“, rekao je Ruperti.

Ministarstvo odbrane Holandije trenutno isplaćuje odštetu samo vojnicima koji mogu da dokažu da pate od sindroma posttraumatskog stresa.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala