Lavrov i Gutereš: Poštovati pravila svetske politike

© Sputnik / Sergeй Pяtakov / Uđi u bazu fotografijaSergej Lavrov i Antonio Gutereš
Sergej Lavrov i Antonio Gutereš - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov i generalni sekretar UN Antonio Gutereš saglasni su da je svetske probleme neophodno rešavati kolektivno i poštovati svetski poredak koji je zasnovan na međunarodnim pravilima.

„Mi izuzetno cenimo vašu poziciju kako bi se povećala uloga UN u svetskim pitanjima, posebno kada je reč o rešavanju konflikata“, rekao je Lavrov.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš na konferenciji za medije u Etiopiji - Sputnik Srbija
Gutereš sa Putinom tokom Svetskog prvenstva

Prema njegovim rečima, to umnogome zavisi od opšteg stanja međunarodnog sistema u celini, ali i od spremnosti svih zemalja ponaosob da sleduju te ciljeve koji su zacrtani u povelji UN, a ne svoje sopstvene.

Lavrov je takođe ocenio da se Gutereš zalaže za ujedinjenje napora krupnih međunarodnih igrača kada je reč o rešavanju svetskih problema.

„U principu, to je ta logika koja je i zacrtana u povelji UN, što i predstavlja osnov za rešavanje svih globalnih problema“, dodao je.

Gutereš, koji boravi u dvodnevnoj poseti Moskvi, rekao je da je saradnja sa Rusijom osnova kada je reč o rešavanju globalnih problema – „živimo u svetu koji se drastično menja, suočavamo se sa mnogim komplikacijama, a pre svega sa globalnim terorizmom koji ne zna za granice“.

Gutereš se osvrnuo i na pitanje migracije, rekavši da taj problem nije moguće rešiti samostalno – „globalni izazovi moraju da se rešavaju mnogostranom diplomatijom, što je i napisano u povelji UN“, dodao je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala