UN: Sve strane u Istočnoj Guti počinile ratne zločine

© Sputnik / Muhamad MarufCivili napuštaju Istočnu Gutu
Civili napuštaju Istočnu Gutu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Istražna komisija UN za Siriju saopštila je da su sve strane počinile ratne zločine i zločine protiv čovečnosti tokom petogodišnje opsade Istočne Gute.

U izveštaju koji će zvanično biti predstavljen 26. juna na 38. sednici Saveta za ljudska prava UN navodi se da se „borbe za ponovno zauzimanje Istočne Gute karakterišu kao ratni zločini koje su počinile sve strane“.

Komisija je izjavila je da su vladine snage u Siriji namerno onemogućavale prolazak humanitarnih konvoja na neke opkoljene teritorije Istočne Gute.

Uništena džamija u predgrađu sirijskog grada Hama - Sputnik Srbija
OZHO: U napadu u Siriji upotrebljeni sarin i hlor

U izveštaju se navodi da su međunarodne organizacije, uključujući i UN, morale da dobiju odobrenje vlade pre pružanja humanitarne pomoći, koja je „obično“ bila odbijena.

Istražitelji su osudili žestoko bombardovanje i namerno izgladnjivanje 265.000 ljudi u Istočnoj Guti, dok je oko 20.000 pobunjeničkih boraca u opkoljenom području, od kojih su neki pripadali terorističkim grupama, gađalo prestonicu Damask.

Izveštaj Komisije za Siriju UN, koji je predvodio Paulo Pinjeniro, zasnovan je na 140 razgovora, fotografijama, video-snimcima, satelitskim snimcima i lekarskim podacima.

Eksperti UN su izneli dokaze da je hlor korišćen bar četiri puta ove godine i dodali da su istrage o tome u toku.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala