Merkelova Trampu: Pogledajte statistiku

© AP Photo / Jens MeyerAngela Merkel
Angela Merkel - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemačka kancelarka Angela Merkel odbacila je danas tvrdnju američkog predsednika Donalda Trampa da migranti stoje iza porasta kriminala u Nemačkoj, a pritom je ukazala na statističke podatke koji pokazuju da je kriminal u njenoj zemlji zapravo — u opadanju.
Predsednik SAD Donlad Tramp - Sputnik Srbija
Tramp: Nemci pustili milione migranata, pa se čude što im raste kriminal

Merkelova je to rekla u odgovoru na pitanje o nedavnim Trampovim tvitovima s tim u vezi, prenosi Rojters.

„Moj odgovor je da je (nemački) ministar unutrašnjih poslova nedavno predstavio statističke podatke o kriminalu, i oni govore sami za sebe. Vidimo blago pozitivan razvoj. Uvek moramo činiti više u borbi protiv kriminala, ali su brojke veoma ohrabrujuće“, rekla je ona na zajedničkoj konferenciji za novinare sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Statistički podaci objavljeni prošlog meseca pokazali su da je ukupan kriminal u Nemačkoj opao za 9,6 odsto 2017. godine, navodi britanska agencija.

S druge strane, studija iz januara, urađena pod pokroviteljstvom nemačke vlade, pokazala je da je nasilni kriminal u zemlji porastao za oko deset odsto 2015. i 2016. godine, pri čemu je više od 90 odsto kriminala tada pripisano porastu broja mladih tražilaca azila.

Angela Merkel - Sputnik Srbija
Merkelova prihvatila ultimatum o izbeglicama

Tramp je u tvitu u nedelju naveo da se građani Nemačke okreću protiv svog rukovodstva zbog labave migrantske politike.

„Kriminal je u porastu. Velika greška načinjena je širom Evrope primanjem miliona ljudi koji su im tako snažno i nasilno izmenili kulturu“, napisao je Tramp.

Danas je na istoj društvenoj mreži naveo da je „kriminal u Nemačkoj porastao za 10 odsto — ali zvaničnici ne žele to da prijave — otkako su migranti primljeni“.

„U drugim zemljama je čak i gore. Ameriko, budi pametna!“, poručio je predsednik SAD.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala