Stručnjak „Aeroflota“ otkriva uzrok incidenta na avionu saudijske reprezentacije

© AP Photo / Matthias SchraderFudbaleri reprezentacije Saudijske Arabije nakon poraza od reprezentacije Rusije u meču grupe A na Svetskom prvenstvu u fubalu 2018.
Fudbaleri reprezentacije Saudijske Arabije nakon poraza od reprezentacije Rusije u meču grupe A na Svetskom prvenstvu u fubalu 2018. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Avion sa igračima i trenerskim osobljem ekipe Saudijske Arabije prizemljio se na aerodromu u Rostovu na Donu zbog tehničke neispravnosti.
Reprezentacija Saudijske Arabije na otvaranju Mundijala - Sputnik Srbija
Umalo tragedija: Avion sa saudijskim fudbalerima se zapalio u vazduhu!

Aviokompanija „Rosija“ koja je prevozila igrače saopštila je da je prilikom sletanja na letu FV1007 iz Sankt Peterburga za Rostov na Donu na avionu A319 došlo do greške u radu jednog od motora. Kao preliminarni razlog navedeno je da je ptica upala u motor.

„Sletanje aviona bilo je normalno. Tokom prizemljavanja aviona na aerodromu u Rostovu na Donu nije objavljena uzbuna. Informacije o požaru koji se navodno desio na motoru nisu tačne“, saopštila je avio-kompanija.

​Portparol „Rosavijacije“ saopštio je da će se razlozi ovog akcidenta istražiti i u to uključiti sve povezane strane, uključujući kompaniju koja je razvila i proizvela motor.

Fudbalska federacija Saudijske Arabije potvrdila je da su svi članovi reprezentacije bezbedni.

Kapiten reprezentacije Osama Hasavi umirio je navijače na Tviteru: „Stigli smo živi i zdravi, desio se mali kvar na avionu, mi smo već u hotelu“.

​Vezni igrač Hatan Bahbiri takođe je naveo da je kvar bio beznačajan.

​Sa svoje strane, ekspert „Aeroflota“ Roman Gusarov objasnio je da motori mogu da se zapale u dva slučaja: prilikom gubitka pumpanja kompresora motora — pri unutrašnjem udaru koji uništava mehanizam motora, i ukoliko ptica uleti u motor.

„Ali pošto se gubitak pumpanja dešava prilikom poletanja, a u ovom slučaju radilo se o sletanju aviona, kada je bio u praznom hodu, očigledno je da se radi o ptici. Ovo je prilično česta situacija u vazduhoplovstvu, godišnje se evidentira oko hiljadu takvih slučajeva. A ako je u 20. veku ovo smatrano skoro vanrednom situacijom, sada se zbog ovakvih slučajeva ne podiže uzbuna među posadama. Savremeni avioni, a „Erbas“ reprezentacije Saudijske Arabije je upravo takav, mogu da lete čak i sa jednim motorom“, istakao je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala