Mediji: SAD i Južna Koreja nameravaju da prekinu vojne vežbe

© REUTERS / Kim Hong-JiJužnokorejski tenkovi K1A1 i američki tenkovi M1A2 tokom zajedničkih vojnih vežbi na poligonu u blizini demilitarizovane zone u Počeonu u Južnoj Koreji
Južnokorejski tenkovi K1A1 i američki tenkovi M1A2 tokom zajedničkih vojnih vežbi na poligonu u blizini demilitarizovane zone u Počeonu u Južnoj Koreji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države i Južna Koreja će do kraja nedelje objaviti prekid velikih vojnih vežbi, uzimajući u obzir dijalog sa Severnom Korejom, saopštila je agencija Jonhap, pozivajući se na izvor u južnokorejskim vlastima.
Američki avion F-16 sleće na pistu američke vojne baze Osan u Južnoj Koreji - Sputnik Srbija
Američka vojska nije prekinula vojne vežbe kod Korejskog poluostrva

„Vojne vlasti Južne Koreje i SAD održale su tesne konsultacije o zajedničkim vojnim vežbama za koje je američki predsednik Donald Tramp obećao da će ih zaustaviti“, izjavio je izvor koji je želeo da ostane anoniman.

Ministri odbrane dveju zemalja objaviće rezultate pregovora, precizirao je izvor.

Vežbe će biti nastavljene ukoliko se severnokorejski režim ne bude pridržavao obaveza da se odrekne nuklearnog oružja.

U utorak, 12. juna, u Singapuru je održan samit Sjedinjenih Američkih Država i Severne Koreje, na kojem su se prvi put u istoriji susreli američki i severnokorejski lider. Nakon samita američki predsednik Donald Tramp je izjavio da namerava da prekine „besmislene i skupe“ vojne vežbe sa Južnom Korejom.

Na Korejskom poluostrvu formalno i dalje traje ratno stanje nakon potpisivanja sporazuma o primirju u krvavom vojnom sukobu od 1950. do 1953. godine. Svi dosadašnji pokušaji Severne Koreje da sa SAD zaključi mirovni sporazum ostali su bez rezultata.

Američki vojnici 25. pešadijske divizije i tim 2. oklopne brigade sa južnokorejskim vojnicima tokom zajedničkih vojnih vežbi u Počeonu severno od Seula - Sputnik Srbija
Južna Koreja i SAD ne otkazuju vojne vežbe

U Južnoj Koreji se stalno nalazi više od 28.000 američkih vojnika. Vojne vežbe UFG održavaju se svake godine u avgustu i tada se na Korejsko poluostrvo prebacuju dodatne trupe i dodatno oružje.

SAD i Južna Koreja su i ranije, naročito devedesetih godina 20. veka, prekidale vojne vežbe kako bi razvile dijalog sa Pjongjangom. Međutim, političke protivrečnosti sa Severnom Korejom i promene administracija u Seulu i Vašingtonu dovodile su do novih napetosti, nastavka vojnih vežbi i razvoja nuklearnog i raketnog programa Severne Koreje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala