Vašington preti Damasku: Čvrsto ćemo odgovoriti na upotrebu sile

© AP Photo / Ian Jones/POOLAmerička vojska
Američka vojska - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki Stejt department saopštio je da će Vašington preduzeti čvrste i odgovarajuće mere kao odgovor na kršenja sirijske vlade u takozvanoj zoni deeskalacije na jugozapadu zemlje, i pozvao je Rusiju da izvrši pritisak na Damask kako bi se ta zona očuvala.

Stejt department navodi da bilo kakve vojne akcije sirijske vlade protiv jugozapadne zone deeskalacije rizikuju da dovedu do širenja sukoba. 

Artiljerija sirijske armije na položajima u severozapadnoj sirijskoj provinciji Idlib - Sputnik Srbija
SAD okrivile Rusiju za pogibiju civila u vazdušnom napadu na Idlib

„Ponovo potvrđujemo da će SAD preduzeti čvrste i odgovarajuće mere u odgovoru na kršenja sirijske vlade u ovoj oblasti“, navodi se u saopštenju. 

Sirijski predsednik Bašar el Asad u sredu je rekao da njegova vlada i dalje traži političko rešenje za jugozapad Sirije, koji je pod kontrolom pobunjenika, ali da će upotrebiti vojnu silu ukoliko ti napori propadnu. 

Saopštenje Stejt departmenta je usledilo nakon što su sirijski avioni, prema navodima pobunjenika i građana, gađali gradove pod kontrolom pobunjenika na jugu zemlje u martu, što su prvi vazdušni napadi u toj oblasti od kako je postignut sporazum kojim je proglašena zona deeskalacije. 

Nakon sedam godina sukoba, jugozapad Sirije, koji se graniči sa Jordanom i Golanskom visoravni, jedan je od delova zemlja koji je i dalje van kontrole te države. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala