Stoltenberg: NATO želi intenzivniji dijalog s Rusijom

© AP Photo / Michael SohnGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i nemačka kancelarka Angela Merkel na zajedničkoj konferenciji za medije u Berlinu
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i nemačka kancelarka Angela Merkel na zajedničkoj konferenciji za medije u Berlinu - Sputnik Srbija
Pratite nas
NATO namerava da intenzivira politički dijalog s Rusijom, izjavio je u petak u Berlinu generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Jens Stoltenberg.
Norveška vojska - Sputnik Srbija
Rusija pažljivo prati šta radi NATO

„Naš pristup Rusiji podrazumeva obuzdavanje i dijalog. Naš dijalog s Rusijom nije jednostavan. Ali što su složeniji naši odnosi, to je potrebniji dijalog“, rekao je Stoltenberg novinarima nakon sastanka s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Prema Stoltenbergovim rečima, intenziviranje dijaloga s Rusijom je neophodno radi povećanja transparentnosti, smanjenja rizika, ali i radi izražavanja zabrinutosti Alijanse u vezi sa situacijom u Ukrajini i s mešanjem Rusije u „unutrašnje demokratske procese“ članica Alijanse. 

Nemačka kancelarka je izjavila da od predstojećeg samita NATO-a koji će biti održan sredinom jula u Briselu očekuje usvajanje važnih odluka.

„Smatram da će uprkos svim razlikama u mišljenjima samit biti konstruktivan i da će na njemu biti donete važne odluke“, rekla je Merkelova nakon sastanka sa generalnim sekretarom Alijanse.

Ona je dodala da Alijansa treba da odgovara na nove izazove i potvrdila da Nemačka planira da poveća troškove za odbranu na dva odsto BDP-a.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala