Uništeno voće, oštećeni krovovi: Zbog nevremena vanredna situacija u 17 sela

© Tanjug / GLAS ZAPADNE SRBIJE Uništeno polje malina u Gornjem Milanovcu
Uništeno polje malina u Gornjem Milanovcu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nevreme u Srbiji se smirilo, ali posledice grada, padavina i vetra se tek procenjuju. Najviše problema bilo je u užičkom kraju, Braničevskom okrugu, na području Gornjeg Milanovca. U Požarevcu stradao stariji muškarac. U Požegi proglašena vanredna situacija u 17 sela, a u Bajinoj Bašti pokrenuta klizišta.

Nezapamćeno nevreme juče je najviše pogodilo Zapadnu Srbiju, Šumadiju i Braničevski okrug.

U Požarevcu je odnelo jedan život. Stradao je stariji muškarac, čije su telo u poplavljenoj garaži pronašli vatrogasci. Pretpostavlja se da je uzrok smrti davljenje.

Najviše problema bilo je u užičkom kraju, od krupnog grada zabelele su se ulice.

Oluja je protutnjala kroz Priboj, Požegu, Gornji Milanovac, Aranđelovac i Topolu.

Stručnjaci kažu da su posebno stradale poljoprivredne kulture čija je berba u toku, najviše maline, breskve i kajsije.

Poplavljeni su putevi, pojedini delovi gradova, seoska domaćinstva, oštećeni su automobili.

Boban Perišić, načelnik Zlatiborskog okruga, rekao je za RTS da se juče posle podne na velikoj visini formirao ogroman superćelijski oblak iznad sela Drijetanj i Kriva reka, koji se kretao veoma sporo i prolazeći kroz teritoriju grada Užica naneo nemerljivu štetu, pre svega na poljoprivrednim kulturama.

Zasad nema preciznih podataka kolike su štete, kaže Perišić i dodaje da će u Užicu i Priboju biti formirane komisije koje će izaći na teren.

Prema njegovim rečima, u Požegi je proglašena vanredna situacija u 17 sela, a u Bajinoj Bašti aktivirana klizišta.

„Putevi koji su trenutno rađeni su neupotrebljivi, podloge moraju ponovo da se rade, nekoliko firmi je prijavilo da im je oštećen krov, bila je zaustavljena proizvodnja, potopljeni lokali, oštećene ulice“, rekao je Perišić.

Što se tiče opštine Priboj velika je šteta i u samom gradu, ali je najveća šteta na poljoprivrednim usevima. U selu Mažići poljoprivredna proizvodnja je potpuno uništena, rekao je Perišić.

Naveo je da je sa teritorije Užica dejstvovala protivgradna zaštita i da se po hitnom postupku moraju nabaviti rakete, jer se i u narednom periodu očekuje nevreme.

RTS

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala