Novi pravilnik o deklarisanju hrane biće od velikog značaja za potrošače, pre svega one koji vode računa o zdravoj ishrani. Nutritivna tablica na svakom od prehrambenih proizvoda najmanje će morati da sadrži procenat masti, šećera i soli, a to su za zdravlje najbitnija svojstva svakog proizvoda koja potrošače opredeljuju pri njegovoj kupovini, kaže za Sputnjik predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović.
Prema tom pravilniku, u čijoj izradi je učestvovao i NOPS, sve firme u Srbiji koje proizvode i deklarišu prehrambene proizvode od 15. juna će morati da na deklaraciji navedu energetsku vrednost proizvoda. Konkretno to znači količinu masti, zasićenih masnih kiselina, ugljenih hidrata, šećera, proteina i soli.
Proizvodi deklarisani „po starom“, koji se već nalaze u magacinima, moći će da se nađu na rafovima trgovina do isteka roka trajanja, a najkasnije do 31. decembra ove godine.
Papović ističe da je motiv za novo deklarisanje prehrambenih proizvoda pre svega bilo zdravlje potrošača.
„Imate pileće meso i pileće meso. U jednom je malo više vode u drugom malo više proteina. Nije to bilo opredeljujuće, već procenat soli, šećera i masti“, objašnjava Papović.
Sada je, dodaje on, odgovornost na nadležnim inspekcijskim organima da se vidi pravi efekat novog deklarisanja.
„Inspekcija mora da bude aktivna, na njima je puna odgovornost, a na potrošačima je da javljaju o svim nepravilnostima. Imaju naš sajt, našu fejsbuk-stranicu, društvene mreže. Ono što uoče na terenu, treba da nam pošalju i mi ćemo se truditi da sa tržišta budu povučeni proizvodi kod kojih budu utvrđene nepravilnosti. Moramo da ukažemo na nesavesne proizvođače“, kaže predsednik NOPS-a.
Biće tu pokušaja prevare, neko će namerno hteti da smanji procenat soli, masti, šećera, kaže sagovornik Sputnjika.
Objašnjavajući koga smatra nesavesnim proizvođačima, on kaže da je reč o onima koji valjano ne označe proizvod, koji na nutritivnoj tablici ne označe ono što je najvažnije ili da to naznače sitnim slovima.
„Mi smo čak predlagali da se, poput semafora, crvenom, žutom i zelenom bojom označi procenat masti, soli i šećera u proizvodu, ali nam to nije prošlo“, rekao je Papović. Crvena boja, prema tom predlogu, bila bi znak da proizvod sadrži procenat jednog od tri po zdravlje najvažnija svojstva iznad prihvatljive granice.
Na pitanje koliko je novo deklarisanje bitno izvoznicima hrane i da li je ono usklađeno sa deklaracijama kakve su u EU, Papović ukazuje da je novi pravilnik, kao i onaj dosadašnji, usaglašen sa propisima i direktivama EU.
„Ipak, ne radimo mi to zbog Evrope, da bi evropski potrošač bio zaštićeniji. To radimo zbog nas samih“, kaže predsednik NOPS-a za Sputnjik.