Skandal u Australiji: Vojska nosila nacističke zastave u Avganistanu (foto)

© AFP 2023 / SHAH MARAI Australijski vojnici u sastavu NATO-a
Australijski vojnici u sastavu NATO-a - Sputnik Srbija
Pratite nas
Australijski vojnik, koji je postavio zastavu sa nacističkom svastikom na borbeno vozilo u Avganistanu pre više od deset godina, pogrešio je i kažnjen je na vreme, izjavio je danas australijski premijer Malkom Turnbul nakon što se forografija tog incidenta pojavila u javnosti.

Zastava je bila zakačena na vojni džip tokom patrole u Avganistanu 2007. godine, a fotografiju je objavio australijski javni servis ABC, prenosi Rojters.

„Zastava je uklonjena a službenik umešan u incident je disciplinski kažnjen. To je bilo pogrešno i komandanti su ga kaznili na vreme“, rekao je Turnbul.

Australija je, kao saveznica SAD  17 godina imala trupe u Avganistanu, koje su se borile protiv talibana i drugih islamskih ekstremista.

Kako se navodi, ponašanje tih trupa u periodu od 2005. do 2016. godine je pod istragom, zbog optužbi da su koristili neprimerenu silu i zanemarivali ljudske živote tokom misije.

„Potpuno je neprihvatljivo koristiti tu zastavu. To je u potpunosti u suprotnosti sa vrednostima Australijskih snaga odbrane (ADF)“, izjavila je australijska ministarka odbrane Maris Pejn.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala