Dva minuta za Severnu Makedoniju: Ivanov napustio sastanak sa Zaevim

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Makedonije Đorđe Ivanov
Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Makedonski predsednik Đorđe Ivanov napustio je, posle dvega dva minuta, sastanak sa premijerom Zoranom Zaevim i šefom diplomatije Nikolom Dimitrovim koji su pokušali da ga obaveste o ishodu pregovora sa Grčkom o imenu Makedonije, javljaju mediji u Skoplju.

Ivanov, koji je prethodnih meseci imao seriju oštrih sukoba sa Zaevim i koalicijom koja je oko njega okupljena, najavio je da će se do kraja dana obratiti naciji.

Premijeri Makedonije i Grčke, Aleksis Cipras i Zoran Zaev na samitu u Sofiji - Sputnik Srbija
Zaev: Novo ime — Republika Severna Makedonija

Još uvek nije poznato kakav stav ima Ivanov o imenu Republika Severna Makedonija, oko čega su se dogovorili Zaev i grčki premijer Aleksis Cipras, ali je Ivanov bio žestok protivnik većine inicijativa vlade u Skoplju, uključujući imenovanje Taljata Džaferija za šefa Sobranja i zakona o upotrebi albanskog jezika.

„Predsednik Ivanov je prekinuo i napustio sastanak i odbio da razgovara o ovom dogovoru“, navodi se u saopštenju makedonske vlade.

Ivanov i opoziciona stranka VMRO-DPMNE, kako se čini, biće najveća prepreka sprovođenju dogovora između Atine i Skoplja, prema kojem će se Makedonija ubuduće zvati „Republika Severna Makedonija“, dok će zauzvrat Grčka prestati da blokira makedonske integracije u NATO i EU.

RTS

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala