Počela bitka za Hudaidu: Saudijci se okomili na luku s kopna, mora i vazduha

© REUTERS / Vojska HutaHuti lansiraju raketu na Saudijce
Huti lansiraju raketu na Saudijce - Sputnik Srbija
Pratite nas
Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom započela je napad na grad Hudaidu, glavnu luku u Jemenu. Reč je o jednoj od malobrojnih preostalih humanitarnih linija u ovoj ratom razorenoj zemlji.
Protest protiv vojne akcije Saudijske Arabije u Jemenu - Sputnik Srbija
Bitka za Hudaidu: Ako Amerika kaže „da“, gurnuće 22 miliona ljudi u katastrofu

Operacija zauzimanja vitalne luke koju kontrolišu Huti pokrenuta je u sredu ujutro, nakon što su pobunjenici odbacili ultimatum i odbili da predaju grad do utorka, što je rok koji su im odredili Ujedinjeni Arapski Emirati, prenosi „El Arabija“.

Reč je o operaciji velikih razmera u kojoj učestvuju kopnene trupe, uz podršku vazdušnih i pomorskih snaga. Napad na grad je krenuo iz više pravaca, rekao je vojni izvor za „El Arabiju“.

Ponovno zauzimanje Hudaide je od ključne važnosti za Saudijsku Arabiju. Tokom celog sukoba s Hutima, Rijad je pokušavao da blokira pristaništa ove luke, tvrdeći da se koriste za krijumčarenje oružja.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava često su pozivale da se luka ostavi otvorenoma, jer je vitalna za dopremanje pomoći civilima.

Pobunjenici u Jemenu - Sputnik Srbija
Jemen: U borbama pobunjenika i provladinih snaga 28 mrtvih

Humanitarne organizacije upozoravaju da bi nova bitka za Hudaidu dovela do humanitarne katastrofe.

„Ako se uzmu u obzir humanitarne implikacije, pozivamo sve strane da se uzdrže od napada“, rekao je za RT Danijel Gorevan, portparol Norveškog veća za izbeglice.

„Hudaida je gusto naseljena, i naša predviđanja govore da bi se u unakrsnoj vatri našlo oko 100.000 ljudi. To je, u suštini, žila kucavica za milione ugroženih stanovnika Jemena. Humanitarna pomoć je potrebna za 22 miliona ljudi, a roba, gorivo i lekovi koji prolaze kroz Hudaidu su za te ljude od životnog značaja“, rekao je on.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala