Rusija postavlja uslov za izgradnju „Turskog toka“

© Foto : gazprom.ruTurski tok
Turski tok - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je spremna da isporučuje gas na teritoriju EU putem „Turskog toka“, ali su za to potrebne garancije evropskih vlasti, između ostalog Evropske komisije, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na zajedničkoj pres-konferenciji sa grčkim kolegom Nikosom Kocijasom.
Energija Sputnjika s Jelicom Putniković - Sputnik Srbija
Sve izvesniji „Turski tok“ preko Srbije (video)

„Za Zapadni Balkan može da bude interesantan još jedan novi projekat — ’Turski tok‘. Spremni smo da sarađujemo na tom projektu, o tome smo više puta govorili. Ako su države EU zainteresovane da gas tim cevovodom krene na teritoriju EU, potrebne su stoprocentne garancije Evropske komisije i EU u celini“, rekao je Lavrov.

Ministar je naveo da će ruski planovi u energetskoj sferi na teritoriji Zapadnog Balkana biti određeni dogovorima sa država regiona.

„Ti planovi u potpunosti zavise od tih dogovora koji su postignuti sa odgovarajućim državama. Ako one budu zainteresovane za dalji razvoj energetske saradnje, mi ćemo obavezno odgovoriti istom merom“, rekao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je naglasio da je odsustvo mešanja spolja jedan od glavnih uslova za uspeh takve saradnje.

„Glavno je da ne bude veštačkog mešanja u procese dogovaranja oko uslova za projekte, kao što je to bilo sa ’Južnim tokom‘“, rekao je on.

„Mi smo uvek spremni za konkurenciju sa drugim proizvođačima, sa drugim trasama o kojima se takođe razgovara u okviru takozvanog Južnog gasnog koridora. Glavno je da konkurencija bude fer kao što je to u zemljama koje poštuje zakone tržišne ekonomije“, zaključio je Lavrov.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala