Kim i Tramp: Ko je pobedio, a kome je bilo neprijatno

© AP Photo / Evan VucciPredsednik SAD Donald Tramp i predsednik Severne Koreje Kim Džong UN u Singapuru
Predsednik SAD Donald Tramp i predsednik Severne Koreje Kim Džong UN u Singapuru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Najbolji rezultat dijaloga između Pjongjanga i Vašingtona bilo bi delimično otvaranje Severne Koreje za zapadne investicije, a to bi bio uspeh američke i severnokorejske diplomatije.

Dok ruski zvaničnici pozitivno ocenjuju impuls koji je dao samit lidera SAD i Severne Koreje Donalda Trampa i Kim Džong Una za rešavanja krize na Korejskom poluostrvu, ruski politikolozi smatraju da je to tek „početak velikog puta, čiji je ishod i dalje neizvestan“.

Komentarišući rezultat samita dvojice lidera u Singapuru, zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov je pozdravio važan korak napred koji je napravljen, ali je naglasio i da bi trebalo sačekati „krajnji dogovor“.

Predsednik SAD Donald Tramp i predsednik Severne Koreje Kim Džong UN u Singapuru - Sputnik Srbija
Govor tela i sitni detalji otkrivaju pozadinu susreta Kima i Trampa

Kako je rekao, „đavo je u detaljima“ i predstoji konkretizacija dogovora.

Prema rečima tog diplomate, Rusija očekuje da će format šestostranih pregovora o rešavanju krize na Korejskom poluostrvu ponovo biti potreban, što može dati konkretne rezultate u tom pravcu.

Ruski analitičari, iako mahom pozitivno ocenjuju rezultate susreta dva lidera, smatraju da neće sve glatko ići, s obzirom na nepredvidivost šefa Bele kuće.

Politikolozi kažu da je „korak napred“ i sama činjenica da je do susreta Trampa i Kima uopšte došlo, posebno posle niza kritika koje je izrekao Vašington.

„Još nema konkretnih zaključaka. Vašington i Pjongjang teže da normalizuju odnose i da dostignu novi nivo saradnje po nizu ključnih pitanja. U principu, to je sve ono što bi se moglo reći i bez održavanja sastanka. Ali oni su se ipak sreli, a tokom susreta mogli su se videti i bratski gestovi, poput Trampove ruke na Kimovom ramenu“, kaže za Sputnjik ekspert ruskog Instituta za strateška istraživanja Ilja Kravčenko.

Predsednik SAD Donald Tramp i predsednik Severne Koreje Kim Džong UN u Singapuru - Sputnik Srbija
Lepi, mršavi i savršeni: Komentar kojim je Tramp ostavio Kima bez teksta (video)

Bilo je, kaže on, jasno da se severnokorejski lider nije osećao baš prijatno.

Kravčenko konstatuje i da je Tramp i pre samita već postao pobednik, jer je postigao ono što nijedan američki predsednik pre njega nije uspeo. Uhapšeni američki građani su pušteni na slobodu, održan je susret lidera Severne i Južne Koreje, a Pjongjang je pristao da zatvori jedan od poligona za nuklearne probe, navodi sagovornik Sputnjika.

Prema mišljenju Kravčenka, Kimu su potrebne garancije i sve dok zvaničnici Bele kuće upoređuju Severnu Koreju sa Libijom, Kim nikada neće pristati na denuklearizaciju.

„Njemu su potrebne državne garancije SAD da bi Severna Koreja mogla da obavi denuklearizaciju i da to ne bude na štetu njene bezbednosti. Postavlja se pitanje kakve su garancije SAD nakon što je Tramp napustio sporazum sa Iranom?!“, kaže taj ekspert ruskog Instituta za strateška istraživanja koji je mišljenja da Severna Koreja ipak neće pristati na denuklearizaciju, jer je nuklearno oružje garant njene bezbednosti.

Drugo aktuelno pitanje, prema rečima Kravčenka, jeste primirje i potencijalno ujedinjavanje dve Koreje koje teško da će biti pokrenuto. Najbolji rezultat dijaloga između Pjongjanga i Vašingtona bilo bi delimično otvaranje Severne Koreje za zapadne investicije, a to bi bio uspeh američke i severnokorejske diplomatije, smatra taj analitičar.

Sputnjik info - Sputnik Srbija
Da li će Koreja sprovesti denuklearizaciju

Susretom dva lidera bavili su se i zapadni eksperti za govor tela. Tako je Pol Boros, kako navodi „Skaj njuz“, ocenio da je lider Severne Koreje bio dominantniji prilikom rukovanja sa Trampom.

Prema njegovom mišljenju, američki predsednik je pokušao da pokaže da je on lider, ali je „pravi gospodar situacije bio šef Severne Koreje“.

Kako je naveo Boros, Tramp je nekoliko puta potapšao Kimovu ruku tokom i nakon njihovog rukovanja, a takav gest pokazuje da je pokušao da preuzme kontrolu. Boros je ocenio da je to karakterna crta čoveka koji „očajnički želi da bude glavni“.

On je napomenuo da je Kim jednostavno stajao i da nije reagovao na to. To je dovelo do toga da se stvori mišljenje da je lider Severne Koreje taj koji je kontrolisao situaciju.

Boros tvrdi da je Kim na razgovorima bio mnogo sigurniji od Trampa i kontrolisao čitav prostor. Ekspert za govor tela kao primer navodi činjenicu da se severnokorejski lider rukovao mirno i ravnomernim tempom, dok je Tramp nervozno pomerao prste i pokazao određenu dozu nestrpljenja.

Predsednik SAD Donald Tramp i predsednik Severne Koreje Kim Džong UN u Singapuru - Sputnik Srbija
Sledeći spin zapadnih medija: Tramp je izdajnik!

Taj stručnjak takođe tvrdi da je đon cipela lidera Severne Koreje neprimetno povećan, tako da on ne izgleda dosta niži od Trampa, iako je američki predsednik od Kima viši za 21 centimetar.

Lideri SAD i Severne Koreje, Donald Tramp i Kim Džong Un su na kraju istorijskog sastanka u Singapuru potpisali dokument kojim je Pjongjang preuzeo obavezu o denuklearizaciji Korejskog poluostrva u zamenu za garancije Vašingtona o bezbednosti.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala