Tramp: Verujem Kimu — uništiće svoje rakete

© REUTERS / Jonathan Ernst Donald Tramp
Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsednik Donalda Tramp je izjavio na pres-konferenciji na kraju samita SAD—Severna Koreja da veruje Kim Džong Unu i da je sa njim uspostavio dobre odnose.
El líder norcoreano Kim Jong-un y el presidente de EEUU, Donald Trump - Sputnik Srbija
Kim i Tramp potpisali istorijski dokument

Tramp je rekao da je sastanak sa Kim Džong Unom produktivan i pošten.

„Ovo je bio prvi sastanak lidera SAD i Severne Koreje. To dokazuje da su promene moguće. Sastanak je bio iskren, direktan i plodotvoran. Mi smo spremni da otvorimo novu poglavlje u našoj istoriji“, rekao je on na pres-konferenciji.

Donald Tramp je izjavio da sa severnokorejskim liderom nije razgovarao o raspoređivanju američkih snaga u Južnoj Koreji.

On je dodao da Kim Džong Un želi denuklearizaciju Korejskog poluostrva i obećao da će što pre prekinuti formalni rat sa Severnom Korejom.

Kako je naveo, Kim mu je saopštio da je uništen poligon za testiranje motora za rakete, dok će same rakete biti uskoro uništene.

Što se tiče sankcija, Tramp je saopštio da će ograničavajuće mere koje su SAD uvele Severnoj Koreji, za sada, ostati na snazi, ali bi želeo da ih u perspektivi ukinu.

Po njegovim rečima, „jačanje sankcija Severnoj Koreji uoči samita sa Kim Džong Unom bilo bi nepoštovanje prema njemu“.

Tramp je na konferenciji saopštio da je Kim prihvatio poziv da poseti Belu kuću, dok bi i sam mogao otputovati u Pjongjang.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala