Eufor potvrdio: Britanski vojnici stižu u BiH

© AFP 2023 / PHILIPPE HUGUENEUFOR
EUFOR - Sputnik Srbija
Pratite nas
Eufor je potvrdio danas dolazak britanskih vojnika u BiH u okviru, kako se navodi, uobičajenog i redovnog postupka, a reč je o jednoj manjoj izviđačkoj jedinici koja će u potpunosti biti u lancu komande Eufora kako bi komandantu pružala podršku za izvršenje misije osiguranja sigurnog i stabilnog okruženja u Bosni i Hercegovini.
Miroslav Lazanski - Sputnik Srbija
Lazanski: Englezi rade u tišini, na duge staze — slanje vojnika je pritisak na Srpsku

Eufor se ovim povodom oglasio nakon informacije da Velika Britanija šalje dodatni broj od 40 vojnika u BiH, koji će se pridružiti misiji Evropske unije i NATO-a.

„U skladu sa svojim mandatom prema Poglavlju 7 Povelje Ujedinjenih nacija, Eufor blisko sarađuje sa vlastima BiH i organima za sprovođenje zakona u cilju održavanja sigurnog i stabilnog okruženja u Bosni i Hercegovini, stvarajući bolju atmosferu mira i stabilnosti. Kao i dosad, struktura i kapaciteti Eufora se menjaju kako bi se na najbolji mogući način pružala podrška vlastima BiH, a snage se uvek prilagođavaju kako bi bile u stanju izvršavati svoj mandat“, navodi se u saopštenju.

Oni su potvrdili da se u skladu s direktivom Odbora EU za politiku i sigurnost (PSC), zasnovanoj na proceni Operativnog komandanta Operacije ALTHEA, i bez povećanja ukupnog broja vojnika, za Eufor obezbeđuju dodatni kapaciteti u skladu sa ishodom strateškog pregleda za 2017.

Odluka o upućivanju vojnika u BiH doneta je na redovnoj šestomesečnoj Konferenciji o angažovanju snaga prošle sedmice, Ujedinjeno Kraljevstvo je.

Inače, britanski „Tajms“ je ranije preneo da se vojnici šalju da se spreči mešanje Rusije tokom predstojećih izbora, koji će u BiH biti održani u oktobru.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala