Kanada, EU, Japan i Meksiko spremaju odgovor na američke carine

© AP Photo / Susan WalshPredsednik SAD Donald Tramp nakon potpisivanja carina na uvoz čelika i aluminijuma
Predsednik SAD Donald Tramp nakon potpisivanja carina na uvoz čelika i aluminijuma - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kanada, evropski partneri, Japan i Meksiko imaju jedinstven stav o američkim carinama na aluminijum i čelik, oni su u bliskoj koordinaciji u pogledu uzvratnih mera, izjavila je kanadska ministarka spoljnih poslova Kristija Friland.
Ajfelova kula u Parizu - Sputnik Srbija
Potresi pred Samit G7: I Francuska upozorava Amerikance

„Stav naših evropskih partnera i Japana poklapa se sa našim. Mi se nalazimo u tesnoj koordinaciji sa EU i Meksikom po pitanju recipročnih mera. Predstavnici Japana i EU su se sastajali sa nama da bismo razgovarali o tome. Podneli smo žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji“, izjavila je Frilandova novinarima.

Ranije je američki predsednik Donald Tramp izjavio da SAD ne podržavaju konačnu izjavu usvojenu nakon samita G7 u Kanadi. Na svom nalogu na Tviteru Tramp je objasnio da je takvu odluku doneo zbog nekoliko izjava kanadskog premijera da su „američke carine svojevrsna uvreda“ i da mu on „neće dozvoliti da ga maltretiraju“.

Portparol Džastina Trudoa, Kameron Ahmad, izjavio je da kanadski premijer poriče da je uvođenje američkih sankcija na uvoz čelika i aluminijuma nazvao „uvredljivim“ nakon odlaska Trampa iz Kanade za Singapur.

Samit grupe G7 održan je u kanadskoj provinciji Kvebek od 8. do 9. juna. Ranije je premijer Kanade Džastin Trudo saopštio da su se sve zemlje usaglasile o izjavi. Nešto pre samita G7, Tramp je uveo carine na uvoz čelika i aluminijuma iz EU i Kanade, što je izazvalo kritike na njegov račun.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala