Putin sa predsednicima Tadžikistana i Uzbekistana: Energetika, bezbednost i biznis

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin tokom sastanka lidera ŠOS-a
Predsednik Rusije Vladimir Putin tokom sastanka lidera ŠOS-a - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin sastao se na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) sa predsednicima Tadžikistana i Uzbekistana, Šavkatom Mirzijojevim i Emomalijem Rahmonom.

Glavne teme razgovora su regionalna bezbednost i pitanje saradnje u različitim sferama biznisa, počev od trgovine, pa sve do energetike.

„Imamo puno pitanja, pre svega kada je reč o osiguravanju bezbednosti, budući da se Tadžikistan graniči sa Avganistanom na jugu“, rekao je Putin Rahmonu.

Vladimir Putin izlazi iz aviona - Sputnik Srbija
Putin doputovao na samit ŠOS u Kini

Takođe je rekao da će više prilike za razgovor imati u septembru kada je predviđeno da Putin poseti Dušanbe. On je naveo i da je trgovinska saradnja između Rusije i Tadžikistana u prvom kvartalu ove godine porasla za 18 odsto u odnosu ne prethodnu.

„Ruske kompanije su uložile skoro dve milijarde dolara u ekonomiju Tadžikistana. Učestvujemo u modernizaciji vaše vojske, ali i u pripremi vojnih kadrova, imajući u vidu da se preko 500 tadžikistanskih vojnika obučava u Rusiji“, naglasio je Putin.

Sa druge strane, sa uzbekistanskim liderom razgovarao je o krupnim projektima, a pre svega o izgradnji nuklearne elektrane u toj zemlji.

„Do kraja godine krećemo sa izgradnjom, to će biti strateški pravac naše saradnje“, ukazao je Putin i podsetio da će u Uzbekistan doputovati u oktobru.

„Pamtim vaš poziv, hvala, potrudiću se da dođem najesen, kada smo i planirali“, zaključio je Putin.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala