Premijer Italije: Izolacija Rusije kao centralnog igrača ne odgovara nikome

© AP Photo / Gregorio BorgiaĐuzepe Konte
Đuzepe Konte - Sputnik Srbija
Pratite nas
Italija se nada da će format „Velike osmorke“ uz učešće Rusije biti obnovljen. Rim, međutim, ne smatra da pod hitno treba ukinuti sankcije Rusiji, izjavio je italijanski premijer Đuzepe Konte.

„Jedna od tema o kojima smo razgovarali bila je Rusija. Italija je uvek za dijalog koji ne znači ukidanje sankcija danas ili sutra. Podsećam da je ovaj sistem povezan s Minskim sporazumom koji je još u fazi ispunjavanja odredbi. Potrebno je još vremena da bi se postigao taj rezultat“, rekao je Konte na konferenciji za novinare na marginama samita G7 u Kanadi.

„Mi smo, ipak, preneli svim našim partnerima, uključujući evropske, da Rusija u izolaciji, ako imamo u vidu to da ona igra centralnu ulogu u najdelikatnijim geopolitičkim krizama, ne odgovara nikome. Zbog toga je lična nada Italije, kao i ranije, da će biti obnovljen format ’osmorke‘ uz učešće Rusije“, rekao je Konte.

Samit G7 održava se u Kvebeku u Kanadi. Članice ove grupe su Italija, SAD, Kanada, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Japan. Rusija je u sastavu grupe bila od 1998. do 2014. godine, kada su ostale članice grupe odustale od učešća na samitu G8 u Sočiju, zbog događaja na Krimu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala