Pogoršano zdravstveno stanje novinara Višinskog

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaKiril Višinski
Kiril Višinski - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zdravstveno stanje rukovodioca portala RIA Novosti Ukrajina pogoršalo se usled loše ishrane, izjavio je njegov advokat Andrej Domanski, koji ga je posetio u zatvoru u Hersonu.

„Stvar je u tome što je njemu potrebna posebna dobra ishrana. Sada mu je potreban lekarski nadzor“, rekao je Domanski.

Pored toga, Višinski je, prema rečima advokata, potvrdio da ima rusko državljanstvo.

Služba za bezbednost Ukrajine saopštila je u petak da je u bankovnom sefu Višinskog navodno pronađen predmet koji podseća na pištolj, kao i 200.000 dolara i ugovor s MIA „Rusija sevodnja“. 

Urednik portala RIA Novosti Ukrajina Kiril Višinski tokom suđenja u Hersonu - Sputnik Srbija
Kijev tvrdi da je kod Višinskog pronašao 200.000 dolara i pištolj

Danas je objavljeno da je sud odbio zahtev da se novinaru vrate oduzeti automobili „micubiši“ i „sang jong“.

Višinski je uhapšen 15. maja pored svoje kuće u Kijevu, pod sumnjom da je počinio veleizdaju, kao i da je podržavao samoproglašene narodne republike Donjeck i Lugansk. Novinaru preti zatvorska kazna do 15 godina.

Hersonski gradski sud je naložio da novinara pritvore na 60 dana bez mogućnosti puštanja uz kauciju.

Ruski predsednik Vladimir Putin je ovu situaciju ocenio kao neprihvatljivu. Ministarstvo inostranih poslova Rusije je saopštilo da je reč o proizvoljnom ponašanju, a Moskva je uputila Kijevu protestne note sa zahtevom da se prekine nasilje predstavnika štampe. Akcija podrške Višinskom organizovana je ispred Ambasade Ukrajine u Moskvi. 

Odbrana se žalila na hapšenje novinara, ali je sud odbio žalbu. Tokom zasedanja Višinski se obratio za pomoć Putinu i izjavio da će se odreći ukrajinskog državljanstva. 

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko saopštio je ranije da je spreman za pregovore o razmeni zatvorenika. Kijev je predložio da se Višinski oslobodi u zamenu za puštanje Ukrajinca Romana Suščenka, koji je u Rusiji osuđen na 12 godina zatvora zbog špijunaže. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala