Amerika ulazi u pregovore o Kosovu?

CC0 / / Pretpostavlja se da će se Aljaska i Teksas prvi odvojiti od Sjedinjenih Američkih Država...
Pretpostavlja se da će se Aljaska i Teksas prvi odvojiti od Sjedinjenih Američkih Država... - Sputnik Srbija
Pratite nas
Osim evopske "trojke", Francuske, Nemačke i Holandije, koja bi da se uključi u finiš dijaloga Beograda i Prištine i SAD čeka pogodan momenat da bi u ovaj proces uključila svog čoveka koji bi bio zadužen za razgovore na najvišem nivou, pišu "Večernje novosti".
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić odbio „američki paket“ za Kosovo

List navodi, pozivajući se na svoje izvore, da bi zastupljenost američkog predstavnika najverovatnije bila na nivou savetnika.

Kako pišu "Novosti", da bi do toga došlo SAD teže da predstave kako posrednica EU Federika Mogerini nema zadovoljavajuće rezultate iza sebe u ovom procesu.

"Zbog toga nije isključeno da je vetar koji je uskovitlao raspravu unutar EU oko transparentnosti dijaloga i njegove sporosti stigao sa druge strane okeana", napominje list.

Američki predstavnik, prema saznanjima "Novosti", ne bi slovio za zvanicnog posrednika, jer je za promenu formata potrebna saglasnost dveju strana, pa bi Beograd mogao da zatraži uključivanje i ruskog predstavnika ako bi SAD otvoreno promovisale svog.

List podseća da je krajem prosle godine predsednik Aleksandar Vučić dobio potvrdu ruskog predsednika Vladimira Putina da je ruska strana spremna da se ukljuci u dijalog ukoliko bude pokusaja da se on proširi tako sto bi se u njega ukljucile SAD.

"Zbog toga je sada u igri opcija da američcka zastupljenost bude na nivou savetnika", navodi list.

"Amerikanci nikada nisu bili daleko od dijaloga. Ranije su visoke diplomate iz SAD održavale sastanke u američkoj ambasadi u Briselu sa pojedinim učesnicima tog procesa, ali su shvatili da im ta vrsta "popularnosti" ne ide u korist pa se sada to odvija dosta diskrentnije", rekao je za "Novosti" dobro obavesteni izvor iz briselske administracije.

On je dodao i da bi se "po pravilu visoki predstavnik američke administracije uvek našao u Briselu kada se vodio dijalog na visokom nivou".    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala