Kijev tvrdi da je kod Višinskog pronašao 200.000 dolara i pištolj

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaUrednik portala RIA Novosti Ukrajina Kiril Višinski tokom suđenja u Hersonu
Urednik portala RIA Novosti Ukrajina Kiril Višinski tokom suđenja u Hersonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Savet za bezbednost Ukrajine saopštio je da je otkrio bankovni sef rukovodioca portala RIA Novosti Ukrajina Kirila Višinskog, u kojem su navodno bili „predmet koji podseća na pištolj ’brauning 1906‘“, 200.000 dolara i radni ugovor Višinskog i MIA „Rusija sevodnja“ o rukovođenju predstavništvom Agencije na teritoriji Ukrajine.

Pres-služba Agencije smatra da je čudno to što kod Višinskog nije pronađen tenk.

Generalni direktor MIA „Rosija sevodnja“ Dmitrij Kiseljov je ukazao na to da je reč o pokušaju da se ruski novinar satanizuje. 

„Od Višinskog prave lik komesara s revolverom. Rusija nipošto ne naoružava novinare“, rekao je Kiseljvo.

Višinski je uhapšen 15. maja pored svoje kuće u Kijevu, pod sumnjom da je počinio veleizdaju, kao i da je podržavao samoproglašene narodne republike Donjeck i Lugansk. Novinaru preti zatvorska kazna do 15 godina.

Hersonski gradski sud je naložio da novinara pritvore na 60 dana bez mogućnosti puštanja uz kauciju.

Ruski predsednik Vladimir Putin je ovu situaciju ocenio kao neprihvatljivu. Ministarstvo inostranih poslova Rusije je saopštilo da je reč o proizvoljnom ponašanju, a Moskva je uputila Kijevu protestne note sa zahtevom da se prekine nasilje predstavnika štampe. Akcija podrške Višinskom organizovana je ispred Ambasade Ukrajine u Moskvi. 

Odbrana se žalila na hapšenje novinara, ali je sud odbio žalbu. Tokom zasedanja Višinski se obratio za pomoć Putinu i izjavio da će se odreći ukrajinskog državljanstva. 

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko saopštio je ranije da je spreman za pregovore o razmeni zatvorenika. Kijev je predložio da se Višinski oslobodi u zamenu za puštanje Ukrajinca Romana Suščenka, koji je u Rusiji osuđen na 12 godina zatvora zbog špijunaže. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala