Ekspert: Nove ruske superrakete dugoročno održavaju paritet sa SAD

© Foto : Youtube / Minoboronы RossiiInterkontinentalna balistička raketa "Sarmat"
Interkontinentalna balistička raketa Sarmat - Sputnik Srbija
Pratite nas
Uvođenje novog strateškog raketnog kompleksa pete generacije s interkontinentalnom balističkom raketom „sarmat“ u rusko naoružanje 2020. godine suštinski će učvrstiti potencijal strateških nuklearnih snaga Rusije i omogućiti da se održi paritet sa SAD, izjavio je član ekspertskog saveta kolegijuma Vojnoindustrijske komisije Rusije Viktor Muharovski.

„U ovom trenutku raketa je u fazi ispitivanja, a predstoji, u skladu s planom, etapa ispitivanja na nivou države, koja bi trebalo da bude završena sledeće godine. Zatim je planirano da 2020. godine raketa bude uvedena u naoružanje“, rekao je Muharovski.

Prema njegovim rečima, „sarmat“ u velikoj meri prevazilazi mogućnosti postojećih raketa R-36. 

„Direktna linija“ sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom - Sputnik Srbija
„Direktna linija“ — Putin: Jedan na polju nije vojnik

„To se tiče i funkcionisanja na aktivnoj deonici trajektorije leta i sistema upravljanja i razvijanja borbenih blokova. Izdvojen je pun obim sredstava. ’Sarmat‘ je na takozvanom ’predsedničkom spisku‘“, naveo je Muharovski.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas tokom „Direktne linije“ da će nove rakete „avangard“ i „sarmat“ biti uvedene u rusko naoružanje 2019. i 2020. godine. On je istakao da to nije celokupno novo naoružanje, a da će ostali novi primerci oružja, koji će osigurati dugoročni vojni paritet, biti predstavljeni kasnije. 

„Planiramo da 2020. godine Oružanim snagama isporučimo najmoćniji raketni kompleks strateške namene – balističku novu raketu, supermoćni ’sarmat‘“, rekao je Putin. 

Raketni kompleks „avangard“ već je u industrijskoj proizvodnji, a 2019. godine on će biti uveden u naoružanje ruske armije, dodao je Putin. 

On je naglasio da je „avangard“ apsolutno oružje današnjice i da su male šanse da će se u nekoj drugoj zemlji u narednim godinama pojaviti slični sistemi. 

Putin je podsetio da je Rusija počela da razvija nove sisteme naoružanja odgovarajući na jednostrano istupanje SAD iz Sporazuma o protivraketnoj odbrani.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala