Berlin uzalud čeka od Londona dokaze o krivici Rusije u slučaju „Skripalj“

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaSolsberi u Velikoj Britaniji gde su otrovani Sergej i Julija Skripalj
Solsberi u Velikoj Britaniji gde su otrovani Sergej i Julija Skripalj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Berlin i dalje uzaludno čeka od Velike Britanije dokaze koji bi potvrdili da je za trovanje bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegovu kćerku Juliju odgovorna Rusija, navodi nemački televizijski kanal „Erste“. Proterivanje ruskih diplomata iz niza zemalja, među kojima je i Nemačka, zbog toga izgleda krajnje sumnjivo, zaključuje nemački „Erste“.

Na zatvorenoj sednici specijalnog parlamentarnog komiteta Bundestaga u sredu je zaključeno da Velika Britanija još nije predstavila dokaze koji bi potvrdili da je u napad na Skripalje otrovnom hemijskom supstancom A-234 umešana Rusija. Utvrđeno je samo da je reč o otrovu „novičok“ koji se proizvodio u Sovjetskom Savezu, navodi „Erste“. 

Sedište policijskog štaba Britanske gradske policije,poznat kao Skotland jard, u Londonu - Sputnik Srbija
Skotland jard ispitao preko 900 svedoka u „slučaju Skripalj“

Britanske vlasti još nisu uspele da potvrde da je upotrebljena supstanca ruskog porekla ili da je Kremlj odgovoran za napad. Kako se navodi u tekstu, nemačke obaveštajne službe takođe nemaju nikakve dokaze iz sopstvenih izvora na osnovu kojih bi mogli da se izvedu odgovarajući zaključci. 

Nedugo nakon Julije Skripalj iz bolnice je otpušten i njen otac Sergej, navodi „Erste“. Julija je nedavno u Velikoj Britaniji dala kratku izjavu pred kamerama: saopštila je da još ne može da veruje da je njen otac bio žrtva takvog napada, a da je njen oporavak bio spor i mučan.

Lekari u klinici u Solsberiju, koji su bili zaduženi za njihovo lečenje, naveli su da je oporavak Skripalja čudo, jer su prvobitno mislili da pacijenti neće preživeti. 

„Erste“ podseća da su mnogi mediji, uključujući nemačke, ranije pisali o tome da hemijska supstanca koja je upotrebljena tokom napada nije postojala samo u Rusiji.

Devedesetih godina ruski naučnici su specijalnim službama Nemačke predavali probne primerke „novičoka“. Od tada je poznato da je supstanca izneta izvan granica Rusije, i to u zemlje Zapada. Kome je još mogla da padne u ruke nije jasno, piše „Erste“. 

Ponašanje britanske vlade, kako se navodi, dovodi Berlin u situaciju u kojoj je prinuđen da zahteva razjašnjenje. 

Otrovna supstanca identifikovana je kao „novičok, ali nema nikakvih dokaza koji vode u Rusiju, a još manje u Kremlj. Odluka o proterivanju ruskih diplomata samim tim je još sumnjivija, zaključuje „Erste“. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala