Raspućin u vašem džepu: Objavljeni arhivski snimci čuvenog ruskog mistika (foto)

© Javno vlasništvoGrigorij Raspućin
Grigorij Raspućin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Grigorij Jefimovič Raspućin bio je ruski mistik. Predstavljajući se kao vidovnjak i čudotvorac, uspeo je da se nametne, kao osoba od poverenja, poslednjem ruskom caru Nikolaju Drugog i njegovoj ženi, carici Aleksandri.
Grigorij Raspućin - Sputnik Srbija
Zašto je MI-6 ubila Raspućina?

Imao je veliki uticaj na poslednje dane ruske dinastije Romanovih i značajnu ulogu u životima cara Nikolaja Drugog i njegove žene Aleksandre, i njihovog sina Alekseja koji je patio od nasleđene hemofilije od britanske kraljice Viktorije.

Njegovi oponenti su ga zvali „ludi monah“, iako nikad nije postao monah. Neki su verovali da je psihički i duhovni iscelitelj. Ubila ga je grupa plemića kako bi spasila ugled monarhije. Može se smatrati i za jednu od najkontroverznijih ličnosti 20. veka.

Međutim, Raspućin nije prvi mistik kome su se Nikolaj Drugi i Aleksandra obratili. Naime, to je bio jedan Francuz Filip, koga je Romanovima predstavila Milica Nikolajevna, ćerka crnogorskog kralja Nikole Petrovića, koja se potom udala za velikog ruskog kneza Petra Nikolajeviča.

Fotografije su objavljene u okviru projekta ruske televizije RT koji možete pronaći na društvenim mrežama pod haštagom #Romanovs100.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala