Merkelova: Lidere G7 očekuju teški razgovori, mnoštvo nesuglasica sa SAD

© REUTERS / Dylan MartinezPripreme za samit G7
Pripreme za samit G7 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da očekuje da će razgovori lidera na predstojećem samitu G7 industrijski najrazvijenih zemalja u Kanadi biti teški, naročito sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, imajući u vidu sve veća mimoilaženja SAD i evropskih partnera.

„Čini se da imamo ozbiljan problem sa multilateralnim sporazumima ovde, tako da će biti žestokih rasprava“, rekla je Merkelova na prvoj sednici pitanja i odgovora u parlamentu. 

Predsednik Rusije Vladimir Putin i nemačka kancelarka Angela Merkel tokom sastanka u Sočiju - Sputnik Srbija
Merkelova se zalaže za dijalog sa Rusijom

Iako članice G7, kako je navela, ujedinjuju zajedničke vrednosti, moguće je da ima razlika u mišljenju. „Sada ima mnoštvo nesuglasica“ sa SAD, istakla je Merkel.

Ona je, međutim, dodala da na samit lidera G7 ide u dobroj volji, iako je upozorila da članice na samitu G7 u Kvebeku u petak i subotu ne očekuju laki razgovor s obzirom na rastuće tenzije između SAD i njenih saveznika pošto je Vašington uveo carine na uvoz čelika i aluminijuma iz EU, Kanade i Meksika, najavio povlačenje iz Pariskog klimatskog sporazuma i nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Nešto ranije je Merkelova odbacila ideju vraćanja formata Grupe osam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta, koji je nestao nakon što je Rusija iz njega izbačena. Kao razlog tada je navedeno pripajanja Krima, što su ostale članice ocenile nelegalnim.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala