Odbijanje Prištine opasno i neodgovorno

© Tanjug / TANJA VALICMarko Đurić
Marko Đurić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić kaže da je odbijanje dijaloga od strane Prištine opasno i neodgovorno, baš kao i negiranje preuzetih obaveza i obmanjivanje javnosti o njihovoj sadržini.
Premijer tzv. Kosova Ramuš Haradinaj - Sputnik Srbija
Priština obznanila ponudu ako Srbija prizna „Kosovo“. Stigao hitan odgovor iz Beograda

„Glavni pregovarač Prištine izgovara neverovatne reči na koje niko ne reaguje, a morali bi mnogi. On otvoreno i javno govori da Priština nema nikakvu nameru da sprovodi obaveze koje je preuzela i time dokazuje da vlasti u Prištini misle da im je apsolutno sve dozvoljeno“, rekao je Đurić.

On podseća da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre više meseci, upravo u vreme dok su se Arifi i njegovi šefovi zaklinjali kako će sprovoditi Sporazum o ZSO, upozoravao na to da oni nemaju nameru to da urade.

„Bilo je potrebno veoma kratko vreme da se pokaže koliko su namere Prištine bile neiskrene, a tvrdnje lažne. Prištinsko odbijanje dijaloga je opasno i neodgovorno, baš kao i negiranje preuzetih obaveza i obmanjivanje javnosti o njihovoj sadržini“, ističe Đurić.

Teza da Srbija treba da bude srećna da Priština prihvati njeno priznanje, koja se danima servira javnosti u pokrajini, protivna je samoj ideji dijaloga, ne može biti dalje od stvarnosti i predstavlja siguran put u ćorsokak, zaključio je direktor Kancelarije za KiM.

Koordinator kosovske vlade za dijalog sa Srbijom Avni Arifi rekao je da je Priština odbila da učestvuje na sastanku u Briselu krajem nedelje, koji je trebalo da bude posvećen Zajednici srpskih opština.

„Sastanak je bio zakazan za 7. jun, ali mi smo ga odbili. Mi insistiramo na dijalogu i insistiramo da se govori o svim temama, dok je delegacija Srbije rekla da je jedini razlog za učešće u razgovorima formiranje Asocijacije opština sa srpskom većinom. Mi smo tu za sve sporazume. Ili će biti sprovedeni svi sporazumi ili neće nijedan“, rekao je Arifi.

On je kazao da je kosovska vlada u maju tražila od nadležnih organa u Briselu da tehnički dijalog sa Srbijom bude nastavljen što pre.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala