Palestinci Mesiju: Ne podržavaj rasizam

© AP Photo / Emilio MorenattiFubdaler Barselone Lionel Mesi
Fubdaler Barselone Lionel Mesi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Argentinski sportski novinar Ezekelj Fernandez Murs u intervjuu za Sputnjik kaže da bilo koja sportska manifestacija donosi i političke poene, pa je „ovde jasna namera Izraela da održi utakmicu u čast svoje 70. godišnjice“. Murs dodaje da države koriste sport kako bi pokazale da je u njihovim državama „manje ili više sve normalno“.

Husni Abdel Vaeben, ambasador Palestine u Buenos Ajresu, objavio je da će 9. juna u Jerusalimu biti odigrana fudbalska utakmica i dodao da će argentinska ekipa biti „saučesnik u narušavanju ljudskih prava i okupacije teritorije“.

„Nemoguće je bilo pretpostaviti da će jedna tako masovno omiljena zabava kao što je fudbal postati poluga politike. Ovde je već očigledna namera Izraela da održi ovaj meč u čast svoje 70. godišnjice“, istakao je Fernandez Murs, čuveni sportski novinar iz Argentine.

Lionel Mesi - Sputnik Srbija
Mesiju potvrđena kazna od 21 mesec zatvora

Novinar je podvukao ulogu nedavne odluke SAD da prenese svoju ambasadu:

„Argentinska ekipa je ranije već igrala u Izraelu. Poenta je, međutim, u tome što je ovog puta susret planiran u Jerusalimu. Tu postoji i politički i ekonomski aspekt: za ovu utakmicu Izrael nudi više od dva miliona dolara, plus plaćene putne troškove.“

U tom kontekstu je posebno važna činjenica da će se pojaviti Mesi:

„Kada igraju Barselona i Real Madrid, Palestina je bukvalno paralisana. Mesi je tamo posebno popularan i jasno je da ga ovde koriste kao simbol“, objašnjava Murs.

Nešto ranije se Džibril Radžub, predsedavajući Federacije fudbala Palestine, obratio napadaču ekipe Argentine Lionelu Mesiju apelujući da ne učestvuje u utakmici sa ekipom Izraela.

„Mesi, nemoj učestvovati. Ne podržavaj rasizam“, izjavio je Radžub. On se takođe obratio navijačima muslimanima i pozvao ih da sklone sve postere sa likom Mesija, ukoliko čuveni fudbaler ipak izađe na teren u Jerusalimu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala