Nazire se kraj spora starog pola veka: MPC se vraća u kanonski okvir

CC0 / Pixabay / Crkva Svetog Klimenta i Pantelejmona na Plaošniku u Ohridu
Crkva Svetog Klimenta i Pantelejmona na Plaošniku u Ohridu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mitropolit debarsko-kičevski nekanonske Makedonske pravoslavne crkve, Timotej, kaže da je patrijarh Vartolomej zabrinut crkvenim pitanjem te crkve i da je u razgovoru sa državnim rukovodstvom Grčke rekao da će učiniti sve što je u nadležnosti Vaseljenske patrijaršije za povratak Skopske crkve u kanonski okvir pod nazivom Ohridska arhiepiskopija.
Crkva Sv. Klimenta, Ohrid. - Sputnik Srbija
Sukob posle hiljadu godina: Krizu Srpske crkve i Makedonije ne rešava ni Strazbur

Patrijarh Vartolomj je juče u Atini razgovarao sa predsednikom i premijerom Grčke, a mitropolit Timotej kaže da se Skopska crkva moli i nada da će se to dogoditi, mada, kako je rekao, to ne zavisi samo od nas.

„Ekumenski patrijarh pokazuje zabrinutost za crkveno pitanje MPC — Ohridske arhiepiskopije i smatramo da je ozbiljno shvaćeno da prvo treba stvoriti klimu sa grčkim blokom crkava i, naravno, sa grčkom politikom. O ovom pitanju, koje je, kao što znamo, otvoreno pedeset godina, prvo treba da upoznamo preostale pravoslavne crkve, da im kažemo da smo na pravom putu da pokažemo da smo spremni za konačno rešenje ovog tužnog pitanja na Balkanu“, rekao je Timotej za „Kanal 5“, preneli su makedonski mediji.

Ono što pretpostavlja da će se sledeće desiti jeste da Vaseljenska patrijaršija formira komisiju koja će raditi na ostvarivanju kanonskog statusa za MPC-OA.

Mitropolit Timotej veruje da je političko zbližavanje makedonske i grčke vlasti sigurno stvorilo pozitivnu atmosferu za rešavanje crkvenog pitanja, ali da ono ne treba da bude povezano sa državom, jer kao takvo postoji već pedeset godina.

Crkva Sv. Nauma, Ohrid. - Sputnik Srbija
Šta je Zaev pisao Vaseljenskoj patrijaršiji — menja li nekanonska Makedonska crkva ime?

Patrijarh Vartolomej je juče, nakon razgovora sa premijerom i predsednikom, Aleksisom Ciprasom i Prokopisom Pavloulosom, rekao da je pitanje nepriznate MPC u nadležnosti Vaseljenske patrijaršije, te da će učiniti sve da se raskol prevaziđe tamo gde on postoji, kao i da radi na ostvarivanju pravoslavnog jedinstva i saradnje.

U međuvremenu, Cipras je pozdravio napore Vaseljenske patrijaršije da reši status nekanonske MPC.

On je izrazio uverenje da bi mogućnost rešenja mogla da stvori atmosferu stabilnosti i razvoja na Balkanu, kao i „dobru saradnju između dve susedne nacije, koje u većini imaju pravoslavnu veru, što je važno i ne treba zanemariti“.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala