Srpsko-ruske bajke na Crvenom trgu

© Društvo srpsko-ruskog prijateljstvaFestival knjige, Moskva
Festival knjige, Moskva - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na moskovskom Crvenom trgu se i ove godine, po četvrti put, od 31. maja do 3. juna održava značajna humanitarna i kulturna manifestacija — Festival knjige, posvećen obeležavanju dana rođenja Puškina i Dana ruskog jezika.

Knjige će ponovo zauzeti ceo prostor od Hrama Vasilija Blaženog do Istorijskog muzeja. I ove godine, kao i prethodnih, organizatori su za posetioce pored štandova sa knjigama koje se mogu kupiti po izdavačkim cenama pripremili i bogat program koji se odvija na nekoliko bina.

Akcenat je ove godine stavljen na brojne godišnjice koje se u Rusiji obeležavaju tokom 2018. — 150 godina od rođenja Maksima Gorkog, 200 godina od rođenja Ivana Turgenjeva i stogodišnjica rođenja nobelovca Aleksandra Solženjicina.

U okviru ovog festivala ove godine je pokrenut i srpsko-ruski projekat „Dvojezična bajka“. Predstavnici ruske i srpske strane su se dogovorili i o razvijanju kulturnih veza među našim zemljama putem razmene knjiga među bibliotekama Srbije i Rusije.

© Društvo srpsko-ruskog prijateljstvaJulija Brikova, autor bajke "Ježić u gostima kod Trešnjica" i Tamara Obradović iz Društva srpsko-ruskog prijateljstva koja je predstavila knjigu Gordane Vlajić "Zaistinska srpska bajka"
Julija Brikova, autor bajke Ježić u gostima kod Trešnjica i Tamara Obradović iz Društva srpsko-ruskog prijateljstva koja je predstavila knjigu Gordane Vlajić Zaistinska srpska bajka - Sputnik Srbija
Julija Brikova, autor bajke "Ježić u gostima kod Trešnjica" i Tamara Obradović iz Društva srpsko-ruskog prijateljstva koja je predstavila knjigu Gordane Vlajić "Zaistinska srpska bajka"

Sa srpske strane organizator ovog projekta je Društvo srpsko-ruskog prijateljstva iz Pančeva, i pančevačka biblioteka će biti prva od mnogih u Srbiji u kojoj će se uskoro pojaviti značajan fond knjiga na ruskom. U toku je i skupljanje fonda dečje literature na srpskom, koji će se pokloniti Ruskoj dečjoj biblioteci u Moskvi, a planira se saradnja sa bibliotekama u mnogim gradovima Srbije i Rusije.

Uskoro će se u Srbiji pojaviti autorska bajka „Ježić u gostima kod Trešnjica“ koju je napisala Julija Brikova, a u Rusiji knjiga Gordane Vlajić „Zaistinska srpska bajka“. Knjige će biti dvojezične kako bi deca videla koliko su slični naši jezici, tradicije i vrednosti, koliko toga imamo zajedničkog. Sistem vrednosti se razvija od najranijeg detinjstva, i cilj organizatora ovog projekta je da kroz bajke deci pokažu i nauče ih da cene veze naših naroda kroz jezik, kulturu i knjigu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala